IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарства с рецепта да се отпускат не само от магистър-фармацевти, предлага КЗК

Антимонополният орган иска и отмяна на правилото за шестминутна обработка на рецепта

12:33 | 07.01.15 г.
Лекарства с рецепта да се отпускат не само от магистър-фармацевти, предлага КЗК

Лекарства с рецепта да могат да се отпускат и от лица, които не са магистър-фармацевти. Това предлага Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е разгледала наредбата за отпускане на лекарства, заплащани от Здравната каса. Според наредбата единствено магистър-фармацевтите могат да отпускат лекарствени продукти по лекарско предписание.

КЗК предлага да се предостави възможност и на други лица, освен магистър-фармацевтите, да извършват действия, които не изискват фармацевтични познания при отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание.

Данните от рецепти и протоколи да могат да се въвеждат в електронната база данни не само от магистър-фармацевти, а и от помощник-фармацевти, предлага още Комисията. Според нея настоящото положение би могло да доведе до ограничение на конкуренцията, тъй като ограничава свободата на аптеките да организират сами дейността си. 

Антимонополният орган предлага и отмяна на постановената средна продължителност на обработка на рецепта и протокол. Една рецепта трябва да се обработва средно за шест минути, а един протокол – за три, според сега действащата наредба.

„Посочените разпоредби са в състояние да повлияят негативно върху конкуренцията на съответния пазар и да засегнат благосъстоянието на потребителите”, е становището на Комисията. Предложението КЗК прави за трети път, но досега промяна няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още