IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарствата са сред перспективните продукти за износ за Куба

Български фирми имат интерес за пробив на кубинския пазар, искат да заемат отрано празните ниши

17:59 | 23.10.15 г.
Лекарствата са сред перспективните продукти за износ за Куба

Продукти на фармацията, електрониката и машиностроенето са сред най-перспективните за български износ за Куба, съобщават от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

От агенцията уточняват, че българските фирми вече се интересуват от кубинския пазар след неговото отваряне, за да могат да заемат празни ниши още сега.

Интересът на световния бизнес към Куба рязко се увеличи от миналия декември, когато президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха, че ще възстановят дипломатическите отношения след десетилетия на враждебност.

За износ на български продукти на фармацевтичната промишленост (медикаменти и др.) има две възможности - износ директно на кубинския пазар, тъй като на него липсват много лекарства, или таблетиране и опаковане на лекарства в Куба и последващия им износ към страни от Централна и Южна Америка, с които Куба има подписани преференциални търговски споразумения.

Други перспективни сектори за износ са продукти на електрониката - касови апарати, електромери, електронни апарати, машини за асемблиране на компоненти, устройства за навигация. Машини и резервни части за машиностроенето, системи за индустриална автоматизация, водоснабдяване и канализация също са с потенциал за експорт.

Козметичните продукти и тези на химическата промишленост (азотни торове, фосфатни торове и др.) също успешно биха могли да се изнасят за Куба. Свободна ниша има и за продукти на хранително-вкусовата промишленост - зеленчукови и месни консерви, конфитюри, мармалади, минерална вода.

Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира бизнес делегация в Хавана, Куба в периода 30 октомври – 07 ноември 2015 г. Компаниите ще имат възможността да проведат бизнес срещи на място и да посетят международния панаир FIHAV, който се организира от 1983 г. насам и е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн, както и едно от най-представителните в Латинска Америка.

FIHAV е многосекторен търговски панаир, на който се излагат суровини, хранителни продукти, текстил, потребителски стоки, машини и оборудване, технологии и услуги. По време на миналогодишното му 32-ро издание в него са взели участие повече от две хиляди предприемачи от около 60 държави.

Досега България не е участвала със свой щанд. На панаира тази година ще има щанд на Европейския съюз.

В последните години основни експортни позиции на България за Куба продължават да са: сярна киселина, инсектициди, минерални и химични фосфорни торове, части и принадлежности за автомобилни транспортни средства, части за двигатели, части за машини и апарати. От Куба традиционно внасяме пури, етилов алкохол, захар от захарна тръстика, кафе, сурови или необработени тютюни.

За първото полугодие на 2015 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава близо три пъти спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1,47 млн. долара. За периода реализираният български износ се увеличава със 125,58% до 0,97 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още