IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леко поскъпване на храните и свито потребление прогнозира Васил Симов

Не бива да очакваме двойно поевтиняване на петролните продукти, каза директорът на Софийската стокова борса

12:33 | 18.08.15 г.
Леко поскъпване на храните и свито потребление прогнозира Васил Симов

Заради увеличената цена на тока и на фуражите можем да очакваме леко поскъпване на цените на хляба, месните и млечните продукти, но тази тенденция ще бъде ограничена от свитото потребление. В същото време не бива да очакваме двойно поевтиняване на петролните продукти. Това коментира пред телевизия Bulgaria On Air  Васил Симов, директор на Софийската стокова борса (ССБ).

Той посочи, че тазгодишната реколта от пшеница в България се очаква да е около 4,5 млн. т -  малко по-слаба в сравнение с миналата година. Това обаче е по-добре в сравнение с години, когато са прибирани 3 – 3,5 млн. т. В същото време в световен мащаб вместо обичайната реколта от 880 – 890 млн. т вероятно ще бъдат прибрани 920 млн. т., което по думите му не се е случвало в последните 10 – 15 г.

„На фона на увеличените количества в световен мащаб е нормално цените да тръгнат надолу, това не е фатално. България не може да обърне световния тренд. В едногодишен период в САЩ, Франция и Германия свалиха цените си с 20%, а в Черноморския регион понижението е 10 – 15%. Това няма как да не доведе до леко поевтиняване на брашното“, каза директорът на ССБ. 

Той уточни, че в България брашното не е поевтиняло и не се очаква това да стане, тъй като доларът е малко по-скъп спрямо преди година, а зърнените култури се търгуват в долари. Той очаква повишената цена на електроенергията да доведе до леко поскъпване хляба и тестените изделия, но тази тенденция ще бъде задържана от свитото потребителското търсене, което е най-слабо в сравнение със страните от ЕС.

„Не очаквам по-чувствително поскъпване на хляба и тестените изделия, въпреки че се налага такава тенденция“, обясни той. Симов припомни, че сивият сектор в производството на хляб е най-големият конкурент на законно работещите предприятия.

Той допълни, че през последните години качеството на произведеното у нас зърно е все по-добро, защото се ползват по-добри сортове и техника. Според него по-интересна е ситуацията с културите, които се прибират наесен – царевица и слънчоглед. Там не се знае накъде ще тръгнат пазарите. „Очаква се голяма реколта от царевица и слънчоглед, а те предстои да се ожънат от септември нататък. В момента слънчогледът е единствената зърнена култура, която поскъпна през последната година, но от 3 – 4 седмици има тенденция към поевтиняване. Когато дойде жътвата на слънчогледа, може да има изравняване на цените“, каза Симов и допълни, че тепърва ще стане ясно каква ще е цената на олиото.

Цените на млечните и месните продукти зависят силно от цените на фуражите, които са поскъпнали с 8 – 10% за едногодишен период. Вероятно продуктите в магазините няма да поскъпнат с повече от 1 – 2%, смята той.

След като щатският суров петрол, търгуван на Нюйоркската фондова борса, се срина до 6-годишно дъно,  директорът на Софийската стокова борса коментира, че цената на петрола не зависи само от пазарни фактори, а се определя и от геополитически игри, политически кризи и отношенията между великите сили.

За България той предупреди, че не бива да очакваме двойно поевтиняване на петролните продукти. Има трайна тенденция на задържане на цената на петрола, затова и бензинът, и дизелът ще вървят надолу, но „с по някоя стотинка“, каза Симов. Той допълни, че рентабилността на преработвателите на петролни продукти в страната не е от най-добрите в света.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още