IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летищата в София и Балчик вероятно ще се дадат на концесия като един обект

За четвърти път е удължен срокът за подаване на документи за пистата в Горна Оряховица

09:29 | 27.04.12 г.
Летищата в София и Балчик вероятно ще се дадат на концесия като един обект

Летищата в София и Балчик се подготвят да бъдат отдадени на концесия като един обект. Това съобщиха за Investor.bg от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В момента тече обществена поръчка за избор на фирми, които да подготвят концесионните анализи.

Експлоатацията, управлението и поддържането на летището край Балчик бяха възложени на столичното летище през миналата година. От началото на май аеропортът край морския град ще започне да обслужва граждански полети.

Няма обаче кандидати за концесионирането на другите малки летища, за които държавата се надяваше да привлече частни инвеститори и да спомогнат за преразпределянето на пътникопотока от въздушния трафик.

Кандидатите за стопанисването на летище Русе можеха да подават документи до 20 април, но досега няма желаещи да участват в процедурата за концесионирането на аеропорта. Предстои от транспортното министерство да предложат на Министерския съвет да вземе решение за прекратяване на процедурата.

Процедурата за концесията на летището в Русе беше удължавана на три пъти. Тя беше обявена в началото на март 2011 г., но поради липсата на интерес беше даден допълнителен срок до есента на миналата година. След изтичането му отново нямаше кандидати и процедурата беше удължена до 20 април тази година.

Провалиха се и първите няколко опита за отдаването на концесия на летището край Горна Оряховица. Крайният срок за процедурата отново е удължен, този път до 3 декември, въпреки че досега нямаше кандидати да вземат аеропорта. Според транспортното министерство това летище има огромен потенциал за развитие и може да се превърне в най-голямото карго летище на Балканите.

Процедурата за карго терминала на летище Пловдив беше прекратена с решение на правителството от февруари.

В момента се подготвя откриването на процедура за пристанищен терминал Русе-запад, както и на пристанищен терминал Видин-юг. За Русе-център, както и пристанищата в Лом, Никопол и Тутракан, процедурата за отдаването им на концесия все още е на етап анализи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още