IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище "Балчик" е затворено заради разбилия се там самолет

Това е втори случай с катастрофирал ултралек самолет само в рамките на седмица

17:11 | 25.08.18 г.
Летище "Балчик" е затворено заради разбилия се там самолет

Летище "Балчик" е затворено заради разбилия се там снощи двуместен самолет, съобщи Bulgaria ON AIR. При инцидента загина пилотът на летателната машина.

Ултралекият самолет излита от летище "Лесново" вчера в 17:45 ч. Полетът му до Варна трае малко повече от час, като преди 19 ч. той е пренасочен към летище "Балчик". При опит да се приземи самолетът се удря в пистата, след което се обръща и възпламенява.

При тези обстоятелства загива 52-годишният собственик и пилот на малокалибрения самолет, варненски бизнесмен Севдалин Вълнаров. Той е развивал своя бизнес в железопътния транспорт. Притежавал е разрешително за летене от година и половина, имал е малък летателен стаж.

Според рзследващите най-вероятната причина за катастрофата е внезапен смут в поведението на самия пилот. От авиационния център в Долна Баня, където се е обучавал загиналият пилот, отказаха коментар пред камерата. Оттам заявиха, че все още се води разследване, а инструкторът вече не работи в Центъра. 

На летището днес пристигна окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. В разследването на инцидента се включиха от Националната следствена служба. На място е и Христо Христов - директор на специализираното звено за разследване авиокатастрофи.

Той обясни защо се е стигнало до инцидента и отбеляза, че спецификациите на летище "Балчик" са такива, че там винаги има вятър.

Това е втори случай с катастрофирал ултралек самолет само в рамките на седмица. На 22 август край Шумен се разби малък самолет с двама пасажери, баща и син, на 62 на 27 години. И двамата бяха транспортирани до болница с наранявания.

В коментар за инцидента в Балчик премиерът Бойко Борисов заяви: „За съжаление, инцидентите със самолети в страната се случват по време на тренировка. Хубаво е някой да поеме вината и да каже, че толкова години съм бил шеф на ВВС, сигурно и аз имам вина. Не само правителството, само Борисов, само министърът“. Премиерът допълни, цитиран от пресцентъра на МС, че подобни случаи има и в други държави.

Вижте във видеото коментар на авиоексперта Александър Богоявленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още