IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище Балчик ще стане обект от значение за националната сигурност

В списъка с критична инфраструктура досега присъстваха летищата в София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица

12:33 | 21.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Летище Балчик ще стане обект от значение за националната сигурност

Правителството ще включи летище Балчик в списъка със стратегическите обекти, които са от значение за националната сигурност, съобщи пресслужбата на кабинета. В постановлението на Министерския съвет от 2009 г. като стратегически транспортни обекти са посочени летищата в София, Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица.

През юли правителството отне от Министерството на отбраната и предостави на транспортното министерство летището в Балчик с намерението аеропортът да бъде използван за граждански полети. Месец по-късно министрите решиха да бъде създадено еднолично дружество с ограничена отговорност с държавно участие в капитала „Летище Балчик” ЕООД, като капиталът на компанията бе определена на 390 хил. лв.

Междувременно се оказа, че за да стане военното летище гражданско, в него ще трябва да се вложат поне 40 млн. лв.

След това правителството възложи на летище София експлоатацията, управлението и поддържането на летищния комплекс в Балчик, като мотивите на кабинета бяха, че новият граждански аеропорт ще поеме около една трета от полетите до Варна и ще обслужва туристите, ползващи въздушен транспорт за почивката си на северното Черноморие (Албена, Балчик, Кранево, Каварна).

Към транспортните обекти, които са от значение за националната сигурност, освен летищата, са включени и пристанищата във Варна, Бургас, Видин, Русе и Лом, софийското метро, Държавното предприятие “Ръководство на въздушното движение” и големите железопътни възли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още