IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище Варна е посрещнало с 55 хил. руски туристи по-малко през лятото

Гъвкавата ценова политика и промоциите са компенсирали спада от руския пазар

11:41 | 29.12.15 г. 1
Летище Варна е посрещнало с 55 хил. руски туристи по-малко през лятото

През летния сезон летище Варна е посрещнало с 55 000 руски туристи по-малко, което е спад с около 20%. Спадът от Беларус е също с 20 на сто. Това каза доц. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара, цитиран от агенция „Фокус”. По негови думи доста сериозен е бил отливът и на туристи от Украйна, пристигнали на морския аеропорт.

Причината е напрежението между Русия и Европейския съюз и взаимните ограничения, които бяха наложени. Всичко това даде отражение върху търсенето за дестинация България, посочи Маринов.

По думите му хотелиерите чрез гъвкава ценова политика и много промоции са успели да компенсират спада от руския пазар. Летището във Варна е посрещнало с 14% повече немски туристи, или това са 23 000 туристи повече, над 7 000 туриста повече от Полша, от Великобритания 6 000 повече, също като от Австрия, Дания и Швеция”, допълни Маринов. 

Ако се говори специално за туристите, пристигнали с въздушен транспорт, спадовете са компенсирани, потвърди експертът.

"Изводът е, че се работи усилено за по-малко пари, защото дори туристопотокът на Северното Черноморие да се запази същия както през миналата година, това ще стане с цената на много ценови намаления и на много промоции, което се отрази естествено на приходите, които са по-малко, отколкото през сезон 2014”, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още