Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Летният туризъм да започне от 1 юни, предлагат от бранша

Половинчати отваряния с правила за социална дистанция са неприложими в туристическия бизнес, каза Веселин Налбантов от БХРА

Летният туризъм да започне от 1 юни, предлагат от бранша

Снимка: Pixabay

Голяма част от туристическия бранш не може да се възползва от мерките на правителството за запазване на заетостта. Това създава притеснение в бизнеса. Нашето желание е летният туризъм да започне от 1 юни. Това каза Веселин Налбантов, член на Изпълнителното бюро на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Мерките на правителството не са приложими за морския туризъм, тъй като това е сезонен туризъм. Никой не може да се възползва от тях, защото обикновено назаначаваме служители от март", обясни той.

Морският туризъм традиционно започва от 1 юни и секторът цяла зима се подготвя за това. "Голяма част от сектора има желание да отвори от юни. Някои нямат да отварят поради неясноти, а секторът дава работа на 400 хил. души", каза Налбантов. 

Още по темата

Според него всички мерки от здравното министерство трябва да бъдат съгласувани с бранша.

"Мерките за половинчати отваряния с правила за социална дистанция са неприложими. Малкият и средният бизнес трудно ще се справят. В кухнята е невъзможно да се носят маски през работния ден при високи температури. Икономически неизгодно е малките ресторанти с 10-15 маси да могат да отворят само с една маса".

По думите му Слънчев бряг е място, подходящо за лечение на вируси и не трябва да се свързва с алкохолен туризъм. "Може да създадем сертифицирана зона, като ще се съобразим с всички предписания". Той изрази мнение, че България е предпочитана дестинация, тъй като има малко починали от коронавирус. 

Министерството на туризма работи по няколко сценария за старт на летния сезон у нас. Планира се най-рано сезонът да започне на 1 юли, обяви преди седмица министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя призова хората да изберат България и българското Черноморие, както и всички останали красиви кътчета на нашата страна.

Направени са предложения, анализирайки всеки конкретен плаж, за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени, каза още министърът на туризма.

Ще бъде разработено и специално приложение, с което да може да се следят в реално време санитарно-хигиенните изисквания по плажовете по време на късния сезон.

Вижте още от разговора във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кабинетът ще се забави с предложението по Плана за възстановяване на ЕС