IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левицата няма да сезира Конституционния съд за заема от 16 млрд. лева

Социалистите не успяха да съберат нужните 48 подписа на народни представители

12:37 | 21.05.15 г.
Левицата няма да сезира Конституционния съд за заема от 16 млрд. лева

БСП няма да сезира Конституционния съд за взетия заем от 16 милиарда лева с решение на парламента през февруари тази година. Причината е, че социалистите не успяха да съберат нужните 48 подписа на народни представители.

Събрани са едва 40 – на 39-те депутати от БСП и независимия Велизар Енчев.

През април БСП обяви, че ще сезират Конституционния съд за ратификацията на договора за посредничеството по заема на стойност 16 млрд. лева като противоконституционна.

Социалистите разчитаха на подкрепата на депутатите от "Атака“, които гласуваха против заема, както и на тези от АБВ, които макар и първоначално да се бяха обявили против, в крайна сметка подкрепиха искането на правителството, което пък предизвика гнева на лидера им Георги Първанов, който дори подаде оставка, но след това беше преизбран на поста.

"Атака“ и АБВ отказаха да ни подкрепят, съобщи днес председателят на БСП Михаил Миков и отказа да обяви мотивите на две партии, защото не иска да говори от тяхно име.

Още когато стана ясно, че правителството настоява да вземе заем, от БСП обвиниха управляващите, че искат да си осигурят финансово спокойствие, а от ГЕРБ пък обясниха, че социалистите създават излишни скандали и се аргументираха, че дългът не ражда дефицит, а е начин да се финансира дефицит.

Миков коментира още, че БСП чака да види конкретните предложения с мотиви и подписи на народни представители за промени в Конституцията преди да вземе решение дали ще ги подкрепи.

"Досега на няколко пъти получихме не предложения, а някакви конституционни размишления. Ние няма да подкрепим оглавяване на съдебната система, натиск върху съдебната система, опаковано като реформа“, каза той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още