IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Прогнозата на ЕК не е повод за притеснение

Еврото не носи по-висок стандарт, нашият труд го носи, категоричен е банкерът

12:30 | 10.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Инвестор.бг</em></p>

Снимка: Инвестор.бг

Умерен растеж на европейската икономика на фона на глобална несигурност. Такава зимна прогноза направи тази седмица Европейската комисия. Според банкера Левон Хампарцумян обче тази прогноза не е повод за притеснение. В ефира на Нова телевизия той отбеляза, че не всички прогнози се сбъдват по начина, по който са направени. 

Според него това е просто едно предупреждение, че може би възходящият цикъл на икономиката в света и Европа, който продължи доста години, вероятно е към края си. „Икономиката е циклична, не можеш да вървиш само нагоре”, коментира банкерът. 

Той е категоричен, че днес живеем по-добре отколкото преди 30 години. „Винаги ще има недоволни. Въпросът е на икономически по-активните и предприемчиви да им се създадат подходящи условия да работят”, коментира Хампарцумян.

Що се отнася до заплатите в частния сектор, банкерът заяви, че има сегменти, в които конкуренцията за хора е много голяма и заплатите вървят много бързо нагоре.

„Нещата куцат в тази част на трудовия пазар, когато хората нямат необходимата подготовка, образование”, заяви Левон Хампарцумян.

Той коментира и какво можем да очакваме след влизането в Еврозоната. „Еврото го имаме в джоба си от 22 години с фиксирания курс. Ако има негативни ефекти, да сме ги усетили досега.

Кредитите ще се превалутират в евро, което ще стане с определени регулации. Ще се присъединим към една зона на по-висока степен на благоденствие. Но еврото не носи по-висок стандарт – нашият труд го носи”, заяви Хампарцумян. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
hazard
преди 5 години
ЕЦБ започна нов стрес тест през ноември т.г., като обект на проверка са първите три по големина банки: УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, а също и три от банките гнили ябълки: Първа инвестиционна банка АД, Централна кооперативна банка АД и Инвестбанк АД. Очаква се резултатите да станат известни през юли 2019 г.https://bivol.bg/bnb-unicredit-bulbank-report.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
hazard
преди 5 години
В началото на 2017 г. Unicredit продава на норвежката компания за събиране DCA задължения 93 млн. евро лоши кредити на българската си структура , през ноември същата година още 84 млн. евро, а в края на септември т.г. още 249 млн. евро или общо около 430 млн. евро само за последните 2 г.!Затова химика го изритаха, не става даже и за крадец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 8
shinawatra
преди 5 години
Въпросният Левон, да се замисли, ако не се беше превърнал в мошенник от класа, а си беше останал инженер-химик, дали нямаше да е от тези 2-3 милиона, които напуснаха и напускат гетото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 11
shinawatra
преди 5 години
Тоя със сигурност живее по-добре отпреди 30 години, даже най-добре - къпе се в ПАРИ! "Той е категоричен, че днес живеем по-добре отколкото преди 30 години. Винаги ще има недоволни. Въпросът е на икономически по-активните и предприемчиви да им се създадат подходящи условия да работят"В България под, създаване на условия "за да работят", да се разбира "създадат подходящите условия да крадат", "предприемчивите", разбирай "мошенниците от картела".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още