IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лято 2021: Курортите по Черноморието посрещат първите туристи

Министерството на туризма започва проверки на ивиците, където концесионерите са заявили, че ще намалят цените

13:15 | 01.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Официално от днес всички плажове по родното Черноморие отварят за туристи.

На 1 юни най-големият ни курортен комплекс „Слънчев бряг” откри сезона с 20% отворени хотели и с готова да посрещне туристи плажна ивица, съобщава БГНЕС.

Цената на чадърите и шезлонгите в курорта е намалена на 50% от концесионния договор - на Северния плаж е 4,50 лв. за чадър и шезлонг, а на Централния плаж цената е 5 лв. за чадър и шезлонг.

Първите туристи, които се очакват в курорта, са румънци и поляци.

„На 15 юни очакваме първия чартър от Холандия, а на 17 юни - от Белгия. Въпреки че сега са отворени едва 20% от хотелите, нагласите това лято са да отворят по-голяма част от хотелите в „Слънчев бряг”, заяви Теодор Пастармаджиев, член на УС на Съюза на собствениците в курорта.

Туроператорите настояват да отпаднат и PCR тестовете за украинските туристи, както и за други летовници от източния пазар. 

От 1 юни 2021 г. в Слънчев бряг започват да действат режимите и условията, които са необходими за безпроблемното протичане на летен туристически сезон 2021. Контролен режим на достъп, който се осъществява чрез девет броя КПП-та, както и от мобилни патрули. Паркирането в синя зона в комплекса също ще се заплаща след 1 юни 2021 г. на цена от 2 лв. на час. Тази година паркоместата в синя зона са увеличени на 1 100, със 100 нови места.

От днес Министерството на туризма започва проверки на ивиците, където концесионерите са заявили, че ще намалят цените. Проверките се налагат, тъй като ако концесионерът намали цената, съответно ще му бъде опростена и част от концесионната такса. Предвидени са 266 проверки на концесионери на плажове.

„Важно е за българските туристи плажните принадлежности да бъдат на приемливи цени”, каза вчера министърът на туризма Стела Балтова. Тя уточни, че са предоговорени цените на плажните принадлежности.

„Има очаквания за нулева цена, което е прекрасно. Имаше концесионери, които тръгнаха в тази посока. Това ще е сериозно облекчение за хотелиерите и за туристите. Те вече са откликнали, защото срокът за предложения минава. Веднага ще преподпишем търговските условия.

Все още няма решение за полетите от Русия към България за летния сезон тази година и посещенията на руски туристи остава под въпрос, стана ясно от коментар на Стела Балтова. Преди месец Русия спря полетите за туристи към България, което означава втори летен сезон без тях по българското Черноморие. 

Балтова поясни, че решението се взема всеки петък според два показателя - брой на заразените на 100 хиляди души и брой на ваксинираните. Второто е показател, по който изоставаме, призна служебният министър на туризма.

Според министъра туристическият бизнес е готов да отговори на всички изисквания за спазване на  противоепидемичните мерки. Много е важно да се знае, че България е една сигурна и безопасна дестинация и така се рекламираме навсякъде, каза Балтова.

Според министър Балтова 2021 година е по-трудна година за туризма от 2020 година, колкото и да изглежда, че ще има по-добро лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още