IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализацията на забраната за пушене става все по-вероятна

Ресторантьорският бизнес иска от БСП облекчаване на режима за пушене на закрито

15:33 | 27.05.13 г. 8
Либерализацията на забраната за пушене става все по-вероятна

Номинираният за премиер Пламен Орешарски категорично се е обявил за либерализация на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Това стана ясно днес от думите на депутата от "Коалиция за България" Спас Панчев.

За компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи, се обявиха днес от “Коалиция за България“ при срещата си с БХРА /Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация/, на която дискутираха предложенията за промяна на наредбата за тютюнопушене на обществени места. И депутатите, и представителите на асоциацията обаче се обявиха за строг контрол за пушенето.

Едва 3-4 процента от пушачите са се отказали от навика след въвеждането на пълната забрана, посочи Спас Панчев. По негови думи в едва 5 страни в ЕС има пълна забрана за тютюнопушене. Според Панчев обаче забраната е довела до отлив на клиенти от голяма част от заведенията. Ние нямаме нужда от популистки мерки, а от работещи закони, обясни още той.

Панчев обясни, че ще чака ресторантьорите да дадат своите предложения, да бъдат качени на сайта на НС и после да се направи широка дискусия, която да роди едно работещо законодателство.

Днес Спас Панчев обясни, че в момента законът се спазва избирателно. По негови думи има заведения, които са се договорили с контролните органи. По думите на Панчев левицата обмисля либерализацията не защото са пушачи или непушачи, а в знак на солидарност към ресторантьорите и хотелиерите.

Законът е създал и сив сектор, по който така или иначе сме първенци в Европа. Депутатът обясни, че се е създала нелоялна конкуренция, защото част от заведенията са решили да не спазват забраната.

Представителите на бизнеса се обединиха около няколко тези, като основната сред тях беше, че забраната е пагубна за бизнеса им. Този закон работи срещу бизнеса, обясниха те. Ресторантьорите бяха категорични, че забраната е довела до съкращаване на работни места, фалити на заведения. Те обясниха още, че на практика този закон не се спазва и е подпомогнал бюрокрацията и “рекета“.

Представителите на хотелиерите и ресторантоьрите в Пловдив бяха още по-крайни, като заплашиха, че ако няма либерализация, те отново ще излязат на улицата.

БСП се обяви за либерализация на забраната още преди изборите. В събота номинираният за премиер от левицата Пламен Орешарски също се обяви за компромис в нормативната база, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

600-700 млн. лева сме назад, обяви Благой Рагин, председател на БХРА. По негови думи законът трябва да се либерализира.

Хората не виждат важността на този въпрос, заяви Мартин Захариев от гражданската квота на БСП. По негови думи има стотици хиляди нарушения на закона и това показва проблемите на обществото със спазването на правилата.
Аз съм категорично за промяна на закона в посока помощ за бизнеса, заяви Захариев. Със сигурност трябва да се върне тютюнопушенето в нощните заведения. Със сигурност трябва да върнем стария закон, подчерта той.

По думите на Мартин Захариев обаче трябва да има строг контрол и да се следи да не се пуши на детски площадки, около учебни заведения и т.н. Аз с удоволствие ще ви поканя на по цигара, за да обсъдим промените, които ще внесем в закона, завърши Захариев.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
pif79
преди 10 години
Не, как може, не може всички правителства да почват от начало, вместо да надграждат над постигнатото.Забраната за пушене безспорно е правилна, въпреки че не се спазва навсякъде.Но поне в ресторантите и местата за хранене се спазваше. а и точно в началото на лятото това на ресторантьорския "бизнес" трябва да им е най-малкия проблем.***, най-много година ще изкарате, но така е, като е *** народа и не гласува или гласува за вас/ ДПС, то все тая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
tesla
преди 10 години
Ако действително върнат стария режим, всички губим. Кръчмарите не разбраха ли, че клиенти се печелят с добро отношение? А за политиците, които бързат да ги обслужат ПРОГРАМНО - браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Като радетел на левите идеи искам да изкрещя в лицето на БСП:Като Социалистическата партия в РБ, ние социалистите оакваме от вас, нашите представители във властта, да произвеждате политики и закони, чрез които да се удоволетворява интереса на най-голям процент от народа, на масата, на хората, на децата, на здравето, ецологията и т.н.Вие/БСП/ не сте лява партия в това предложение/тютюнопушенето/, а напротивПравите го сега. Правехте го и предиНие/вашите избиратели/ ви подкрепяме на изори с надежда да защитавате соц.идеи, като равенство, равнопоставеност, човешки права, свобода и т.н.БСП отново се проваляте в избора си!ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО ПОДКРЕПЯТЕ "БИЗНЕСА" ВИЕ НАКЪРНЯВАТЕ ИНТЕРЕСА НА МИН. МИЛИОН ГРАЖДАНИ НА РБТова не е моята социалистическа партия и аз не я подкрепям в това предложениеТова е социалистическа партия отишла твърде дясноНие като социалисти трябва да се интересуваме от човека и проблемите които той има. Нас бизнеса и интересите му на ни интересуват и ние НИКОГА няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Да не излезе така, че след като разрешат отново да се пуши, хората пак да ги няма по кръчмите. Защото просто нямат вече свободни пари за харчене там , а и за цигари също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Ай стига ала-бала, не сме 5 годишни за да ни продават евтини трикове. От либерализирането на забраната най-много ще спечелят производителите и вносителите на цигари. Явно лобито им в БСП е много силно. А българите ще докажем за пореден път, че сме ориенталски субекти, които нямат място в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
data
преди 10 години
Мдааааааааа , най-големия проблем на българската икономика е пушенето в заведенията . Ха-ха-ха-ха-ха *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Te" насилствено ви пеят, или вие се правите че ги слушате? - да не напишат утре , че и подкупите ... са върнати :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
IQ96
преди 10 години
Е, сега дребният бизнес ще живне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още