IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лични лекари предлагат да няма освободени от потребителска такса за преглед

Извършената медицинска дейност да се плаща от ведомството, което е освободило пациента от таксата, искат от сдружението на общопрактикуващите лекари

11:48 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага да отпаднат привилегиите при заплащане на потребителската такса от 2,90 лв. при личните лекари, защото именно пациентите, освободени от тази такса, са най-честите посетители на кабинетите.

Плащането няма да е за сметка на пациента, а извършената медицинска дейност да се плаща от ведомството, което е освободило пациента от таксата, предлагат от сдружението.

„Не желаем пациентите да си бъркат в джобовете и да дават въпросната такса. Предлагаме да се въведе регламент лекарят, който осъществява медицинска дейност, да получава разликата от съответното ведомство, което е освободило пациента от такса", посочи Николай Брънзалов от Управителния съвет на сдружението пред bTV.

Децата, например, би трябвало да се осигуряват от държавата, но това не става в пълния размер, а те боледуват сравнително по-често и лекарите, които имат по-голям процент деца сред пациентите, търпят загуби, обясни той.

Предложението ни е разликата, която получава личният лекар, да се поема от държавата. В случая с децата би трябвало да се прави от Министерството на труда и социалната политика, защото това си е социална услуга, допълни той.

„Личните лекари са напълно прави за това, че парите са малко, но мисля, че няма да станат много повече по този начин, коментира Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му преди да стигнем до таксата на децата, има доста други инструменти, за да се увеличат парите и за личните лекари. България заплаща по 320 долара на глава от населението за здравеопазване. Горе-долу толкова плашат и пациентите. Левче повече в тази сума няма да промени почти нищо, посочи Кацаров.

Той предлага прокурори, следователи, съдии, държавни служители, които не се осигуряват, да започнат да се осигуряват като всички останали. Така в здравната система и при личните лекари ще постъпят доста повече средства, отколкото от потребителска такса, каза експертът.

Д-р Кацаров е напълно прав, но постъпленията ще са в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а от него личните лекари имат постоянно намаляващ процент – от 7% през 2012 г. до 6,4% към момента, отбеляза Брънзалов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още