IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари искат законодателни промени, за да не се затварят практики

Според Закона за лечебните заведения практиките на медици без специалност Обща медицина ще бъдат заличени от регистрите

12:07 | 10.02.14 г.
Личните лекари искат законодателни промени, за да не се затварят практики

Има опасност практиките на лекари, които не са завършили специалности Обща медицина, Вътрешни болести, Педиатрия или Спешна медицина, да бъдат закрити след юни 2014 година. За това алармират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Председателят на сдружението доц. д-р Любомир Киров каза пред БНР, че 18% са лекарите, които въобще не са се зачислили да специализират. Според него броят им ще се увеличи, ако се прибавят и тези, които с в различен етап на специализация - около 40 сто.

„Практиките могат да бъдат прекратени, защото според Закона за лечебните заведения, който не е придобил специалност Обща медицина до средата на тази година, практиката му ще бъде заличена от регистрите. Те ще могат да работят като лекари, но не и като общопрактикуващи лекари по договор с НЗОК“, каза д-р Киров.

Семейните лекари напомнят, че според закона в средата на годината изтичат сроковете, според които техните колеги без тези специалности могат да работят като индивидуална или групова практика. Същите срокове важат и за медиците, които са се зачислили за специалност. Проблем има и за лекари, които до момента не са работили като джипита и за първи път искат да регистрират практики.

От Националното сдружение предлагат тези лекари, които имат разкрити практики и работят, но нямат придобита специалност и не са се зачислили да специализират, до края на годината да се зачислят за специализации.

За да се случи това, Министерството на здравеопазването трябва да се договори с медицинските университети да отпуснат достатъчен брой места за специализации. За другите лекари, които специализират в момента, да им се даде възможност да приключат специализацията си, настояват от сдружението.

От там предлагат още лекари, които въобще не са работили като общопрактикуващи, но искат да работят като такива, да се зачислят за специализация, да преминат основните модули и практически стаж и чак тогава да придобият правото да разкрият практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още