Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Личните лекари получават отсрочка за придобиване на специалност

Поправката в законопроекта е внесена от председателя на здравната комисия Нигяр Джафер

Лекарите без придобита специалност ще могат да практикуват като семейни лекари и след 1 юни 2014 година. Работата им е напът да бъде регламентирана с предложените последни промени в проект за изменение на Закона за лечебните заведения и в преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето, публикуван на сайта на Народното събрание на 27 май.

Изработените от Министерски съвет промени бяха внесени в Народното събрание още на 13 май, когато депутатите бяха вече във ваканция заради евроизборите и на практика нямаше заседания.

С предложените поправки се предлага срокът за придобиване на специалност да се удължи с 1 година, а записалите специализация през този период да могат да работят още 5 години, докато придобият специалност, за да не загубят практиките си.

Припомняме, че на 1 юни изтичат сроковете, в които всички общопрактикуващи лекари трябваше да са взели специалност „Обща медицина“, за да продължат да работят. По информация на Сдружението на общопрактикуващите лекари става въпрос за около 1 700 лекари.

Още по темата

Вносители на законопроекта са председателят на парламентарната здравна комисия с председател Нигяр Джафер и депутатът Тунчер Кърджалиев.

Предложението ще бъде обсъдено от здравната комисия в Народното събрание на заседанието й утре, 29 май. Законопроектът трябва да премине две четения в комисиите и гласуване на първо и второ четене в пленарната зала, след което текстовете да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Предложението е промяната да влезе в сила от 3 юни.

Преди дни Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, заяви, че може да има забавяне в приемането на поправката, но личните лекари ще приемат пациенти, тъй като имат договори с НЗОК и няма да спрат да работят.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
СДВР обеща да премахне блокадите в София