IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари получиха отсрочка за придобиване на специалност

Новозавършили лекари ще могат да откриват практики преди да са придобили специалност "Обща медицина", предвиждат окончателно приети законови промени

12:07 | 30.05.14 г.
Личните лекари получиха отсрочка за придобиване на специалност

Парламентът прие окончателно спешните промени в Закона за лечебните заведения, с които общопрактикуващите лекари получават отсрочка за придобиване на специалност.

С приетите текстове се регламентира също така правото на новозавършили лекари да откриват практики, преди да са придобили специалност „Обща медицина“.

Припомняме, че от 1 юни около 1 700 лични лекари трябваше да прекратят практиките си, тъй като изтичаше срока, в който те трябваше да са придобили специалност „Обща медицина“.

Министерският съвет беше внесъл в средата на май в Народното събрание за обсъждане поправки в закона, но заради предизборната кампания текстовете не бяха гласувани.

Вчера същите текстове бяха одобрени от депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване. На днешното заседание на Парламента промените бяха одобрени на първо четене, а по предложение на председателя на здравната комисия Нигяр Джафер бяха гласувани веднага и на второ четене.

Съгласно Закона за лечебните заведения индивидуална и групова практика за първична медицинска помощ се организира и осъществява от лекар с призната специалност по обща медицина, който се регистрира в съответната регионална здравна инспекция.

Общопрактикуващите лекари, които до 2 юни 2014 г. не са зачислени за придобиване на специалност по обща медицина, ще могат да продължат да работят като индивидуална или групова практика за първична медицинска помощ в продължение на 5 години от влизането в сила на този закон, но при условие, че се зачислят за придобиване на специалност „Обща медицина“ в срок до една година от влизането в сила на този закон.

Предвижда се да се даде възможност на общопрактикуващите лекари, които не са се зачислили за придобиване на специалност, да продължат да работят като индивидуална или групова практика за първична медицинска помощ за срок от пет години, но отново при условие, че се зачислят в едногодишен срок от влизането в сила на закона за придобиване на специалност по обща медицина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още