IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари са против НАП да има достъп до здравните досиета на пациентите

В системата на здравеопазването Наредба Н-18 може да засегне здравето, правата и интересите на гражданите

12:23 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Личните лекари са категорично против Националната агенция за приходите (НАП) да има достъп до здравните досиета на пациентите. Това се посочва в становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, изпратено до премиера, до парламентарната комисия по здравеопазване, до министрите на финансите и на здравеопазването, до НЗОК и до БЛС.

Повод за становището е Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. 

Според лекарите текстовете в наредбата многократно превишават целите на фискалния контрол  и в системата на здравеопазването могат да засегнат здравето, правата и интересите на гражданите.
В становището си от сдружението изразяват безпокойство от приравняването на лекарските им кабинети към търговските обекти. 

Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие, съдържащо подробна информация за здравното състояние на всеки пациент. Третирането на медицинския софтуер като Софтуер за управление на продажбите в търговски обекти по смисъла на наредбата ще предостави "чувствителни данни" на НАП, посочва се в позицията.

Лекарите отбелязват, че за НАП не е необходимо да има достъп до такава информация, за да може да осъществява функциите си по фискален контрол, особено при липса на законово уредени гаранции, отговорност и процедури за сигурността на тази информация. 

От сдружението посочват още проблеми, които биха възникнали в резултат на прилагането на наредбата и допълват, че към момента няма създаден работещ механизъм за използване на лекарския софтуер в авариен режим, което би довело до невъзможност за предоставянето на медицинска помощ. В становището си те изразяват категоричното си мнение, че ако аргументите им не бъдат взети под внимание, "НАП и Министерството на финансите следва да поемат цялата отговорност за всички неблагоприятни последствия за гражданите".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още