IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари спират протестите от понеделник

Лекарите оценяват постигнатото съгласие на среща в Здравното министерство като добро начало на важен диалог за разумни промени

11:19 | 03.04.16 г.
Личните лекари спират протестите от понеделник

От понеделник общопрактикуващите лекари прекратяват ефективните си протести, но остават в протестна готовност. В писмо до премиера, здравния министър, Здравната каса, Лекарския съюз и медиите от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявяват, че решението им е продиктувано от загриженост за пациентите, за да не се превърнат те в заложници при решаване на натрупаните проблеми.

Личните лекари оценяват и определят постигнатото съгласие на срещата на 30 март в Здравното министерство като добро начало на, макар и забавен, изключително важен диалог за разумни промени в доболничната помощ. Решението за спиране на протестните действия е взето на заседание на общопрактикуващите лекари във Велико Търново в събота.

Взехме това решение след срещата на наши представители и министъра на здравеопазването Петър Москов,съобщи пред БНР председателят на сдружението доцент Любомир Киров.

„Управителният и националният съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България определя постигнатото съгласие по време на проведената на 30 март в Министерство на здравеопазването среща на теми, касаещи работата на общопрактикуващите лекари, като едно добро начало с положителен резултат на макар и забавен във времето, но изключителен важен диалог за осъществяване на разумни и общополезни промени в системата на здравеопазване в частта на първичната извънболнична помощ”, посочи той.

Доцент Киров допълни, че всеки личен  лекар сам ще реши дали да се включи в националния протест на Българския лекарски съюз, насрочен за 6 април в София. Взетите в събота решения от ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари ще бъдат изпратени до министър-председателя, министъра на здравеопазването, парламентарната здравна комисия и Националната здравноосигурителна каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още