IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари започват ефективен протест от понеделник

Ще има кабинети за пациенти с остро възникнали заболявания, посочи д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари

10:36 | 27.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Личните лекари започват ефективен протест от понеделник

Личните лекари започват ефективен протест от понеделник, съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров в предаването "Събуди се" на Нова телевизия. 

"Протестът  ще се изразява в прекратяване на работа. Искам да поднеса извинение на нашите пациенти заради временно неудобство, но те трябва да знаят, че ние сме се погрижили навсякъде, където ще има протести, да има кабинети, които да поемат пациенти с остро възникнали заболявания, обясни д-р Киров.

Информация за това къде се намират тези кабинети ще има на вратите на кабинетите всички стачкуващи лекари.  

Стачката започва още от понеделник в няколко области в страната, а след това се очаква да се включат още области. "Утре започваме с Кюстендил, Велико Търново, Разград, Ямбол. Всеки следващ ден ще обявяваме кои области ще се включат в протеста", каза още д-р Киров.  

"Ние не стачкуваме за нашите пари, ние сме принудени да се превърнем в бездушни чиновници, които изпълняват безсмислени наредби, които са във вреда на пациента. Не искаме да бъдем такива хора, искаме да бъдем лекари, които се грижат за здравето на хората", коментира от своя страна д-р Гергана Николова, която работи като общопрактикуващ лекар.  

Още в петък БЛС обяви, че ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор. Съсловната организация заявява, че снема доверието си от Министерството на здравеопазването и от НЗОК.

Два дни преди това общопрактикуващите лекари обявиха в писмо до премиера Борисов, че готвят протест. Повод за стачните си действия на медиците е пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение на здравното министерство към тях.

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на здравното министерство и на сдружението, под контрола на премиера, поискаха още те в писмото до Борисов.

Още новини по темата четете на DNES.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още