IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов също подава оставка

Следващата седмица ще се взимат решения за бъдещето на дясната партия

14:59 | 13.05.13 г.
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов също подава оставка

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов подава оставка като председател на дясната партия. Той ще обяви официално решението си на заседание на Националния изпълнителен съвет, което е насрочено за утре -  вторник (13 май), съобщи агенция "Фокус".

„Това е нормално и ще помоля същото да направят и колегите. Следващата седмица ще имаме Национален съвет, на който ще вземем решения, свързани с бъдещето на СДС,” посочи още лидерът на партията.

На изборите СДС остана далеч под бариерата от 4% за влизане в парламента, като спечели подкрепата само на 1,4% от гласоподавателите.

Според Кабаиванов са възможни няколко варианта за бъдещето на СДС. Единият е самостоятелно развитие на партията. Другият вариант е да се водят разговори с други десни и центристки формации, за да се създаде нов десен политически субект. Третата възможност е да се разшири коалицията, с която СДС се яви на тези избори. Кой път ще избере СДС, щяло да стане ясно след заседанието на Националния съвет.

На въпрос ще приеме ли, ако на Националния съвет отново бъде предложен за председател, Кабаиванов отговори: "Тук не става въпрос за мен вече, по-важна е съдбата на СДС. Защото ако в неделя ние получихме едва 70 хил. гласа, реално симпатизантите на СДС са няколко пъти повече. Но те предпочетоха да гласуват за ГЕРБ, защото от ГЕРБ им внушаваха 2-3 месеца, че СДС няма да спечели и няма смисъл да гласуват за нас".

По-рано оставка подаде и ръководството на друга дясна партия - ДСБ, начело с Иван Костов и Радан Кънев, който е и негов заместник. На националното събрание на партията ще е на 23 юни и ще бъде избрано ново ръководство и нов лидер. 

Костов заяви, че оставката му означава "нов лидер" и допълни, че партията трябва да тръгне по нов път.

Малко по-рано днес зам.- председателят на партията Радан Кънев обяви официално, че ще напусне ръководството на партията. По повод оставката на ръководството Кънев е написал във Facebook профила си, партията няма да допусне вътрешни конфликти и ще се обединяват, а не разделят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още