Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лидия Шулева: За МСП са осигурени програми за 1 млрд. лева

„Гражданският парламент“ настоява за мониторинг при изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи зам.-председателят на ИСС

гледано: 2612   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
По настояване на Икономическия и социален съвет в Националния план за възстановяване и устойчивост са включени няколко програми за малките и средните фирми на обща стойност 1 млрд. лева. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет (ИСС), бивш вицепремиер, министър на икономиката и на социалната политика.
Още по темата

"В България трябва да се опитаме да приложим практиката на Европейския комитет, според която Европейската комисия и Европейският парламент са задължени да искат становища от Европейския икономическия и социален комитет, да се съобразяват с тях, да дават обратна връзка какво от тези становища са изпълнили", посочи тя.

Шулева напомни, че ролята на ИСС е да консултира Народното събрание, Министерския съвет и президента по въпроси, които се отнасят най-вече до гражданското общество.

„За съжаление, в годините тези три институции не успяха да създадат един автоматичен механизъм за искане на такъв тип становища и Съветът изработва такива становища по собствено усмотрение и ги представя на тези институции“, коментира Шулева.

Според нея Европейският икономическия и социален комитет в ЕС има много по-голяма роля в разработване на становища, тъй като ЕП е задължен да се съобрази с тях.

„Надявам се с промяна в закона и в България това да се случи през следващите години“, очаква  Лидия Шува, която е заместник-председател на ИСС като представител на гражданските организации.

На пленарна сесия във вторник ИСС е определил стратегическите си приоритети за периода 2021 г. - 2025 г. Те са три: европейският зелен пакт и устойчивото развитие на България; технологичната трансформация и дигитализацията на икономиката и обществото; европейския стълб на социалните права и европейския план за действия.

„По Европейския зелен пакт ние ще разработваме няколко становища. Една част от този пакт е и Националният план за възстановяване и устойчивост. По първия му вариант миналата година ИСС даде много сериозни препоръки и изработи много силно становище. В резултат на него във втората версия са променени политики, които са в размер на повече от 1 млрд. лева по предложение на ИСС“, разкри Шулева.

Тя е на мнение, че механизът за диалог с институциите, които взимат решения, е важен, защото трябва да се чува гласът на организираното гражданско общество.

„През второто шестмесечие на тази година, когато Планът за възстановяване и устойчивост е приет, ИСС ще има становище как да се проведе мониторинг за неговото изпълнение и доколко се спазват критериите. Ние сме амбицирани да подготвим още резолюции, които да доведат до промени“, съобщи Лидия Шулева.

Какви са приоритетите на ИСС? Кои са новите форми на гражданския диалог в управленския процес?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Богдан Кирилов: Няма сигнали за спиране на ваксинирането с AstraZeneca