IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по потребителските и жилищните кредити се понижават през март

Цената на малките фирмени заеми в лева се покачва, докато на евровите намалява

15:14 | 29.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по потребителските и жилищните кредити се понижават през март

Лихвените проценти по новоотпуснатите през март потребителски  кредити се повишават с 0,4 процентни пункта при левовите и с 0,1 пункта по евровите до съответно 11,6% и 9,3%, показват данни на БНБ. За последната година лихвите по новите левови потребителски кредити се покачват с 0,5 пункта, а при евровите са на практика без промяна.

Лихвите по новоотпуснатите жилищни кредити през изминалия месец се понижават с 0,2 пункта до 6,6% за левовите и с 0,3 пункта до 7,1% по евровите. За последната година има понижения от съответно 0,3 и 0,2 пункта.

При новоотпуснатите малки фирмени кредити (до 1 млн. евро) през март се отчита повишение на лихвите при левовите с 0,2 пункта до 7,1% и понижение при евровите с 0,3% до 6,5%. За последната година лихвите по малките фирмени заеми спадат съотвтно с 0,8 и 0,9 пункта.

По-рано през месеца парламентът прие окончателно промените в Закона за потребителския кредит, според които кредитите (и вече взетите) ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви след изтичане на първата година от сключването на договорите. Промените влизат в сила три месеца след обнародването на закона в Държавен вестник. 

Премахват се и всички такси и комисиони за обслужване на кредита и неговото усвояване. Текстовете забраняват на банките и да вземат няколко пъти такси за едно и също нещо. Парламентът сложи и таван на разходите, дължими на банки и кредитни институции при взимане на кредит. Ограничението се отнася и за малките вземания до 400 лева, които вече попадат под регулацията на закона.

Депутатите решиха, че годишният процент на разходите не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По разчети на вносителите това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50,5% от изтеглената сума. Ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.

Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още