IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова: Готови сме с политическите приоритети за председателството

В нашия мандат ще се водят много важни преговори за бъдещето на ЕС, припомни министърът

09:28 | 14.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България има политическа готовност да поеме председателството на Съвета на ЕС от началото на 2018 година, заяви ресорният министър Лиляна Павлова пред "Нова Телевизия". Тя посочи, че е имало проверка от страна на Европейската комисия, която е установила, че страната ни има ясни приоритети и са изяснени важните теми.

Председателството ще бъде голямо предизвикателство за страната, стана ясно от думите на Павлова. Тя припомни, че в нашия мандат ще се водят преговори по много важни за бъдещето на ЕС теми като Brexit, бюджетната програма на ЕС, както и за създаването на Енергийния съюз.

Българските приоритети са в две направления - напредъка на Западните Балкани и развитието на общия европейски пазар.

Сигурността на държавите от Западните Балкани е важна не само за България, а и за цяла Европа. Страната ни ще настоява за честен преглед на техния напредък и посочване на ясни стъпки за европейската им интеграция, а не даване на "фалшиви надежди". София ще работи за свързаността на държавите в този регион с ЕС - на всякакво ниво, за да почувстват хората от тези страни ползите от европейското членство.

Министърът е категорична, че амбициите ни са да не бъдем поредният председател на общността, а да допринесем за развитието, особено на фона, че България е член на ЕС от 10 години.

Павлова каза още, че управленската програма на правителството е проевропейска и няма притеснения в европейските институции от участието на националистическата формация "Обединени патриоти" в управлението. "С действията си опровергаваме тези притеснения", каза тя.

По казуса с липсата на кворум на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) Павлова обясни, че октомври е много натоварен месец за министрите с непрекъснати срещи с техни колеги в Брюксел и в Люксембург. Тя призова за повече съгласуваност на програмите на българските институции и потвърди, че заседание на 17 октомври ще има.

"Ние не бягаме от дебата за корупцията - той е важен за нас", категорична е министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още