Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лиляна Павлова: Темата за Западните Балкани остава водеща за Европа

Според Павлова подкрепата за членство в ЕС в целия регион е нараснала с почти 10% в сравнение с 2016 г.

Лиляна Павлова: Темата за Западните Балкани остава водеща за Европа

Лиляна Павлова, Снимка: Министерски съвет

Западните Балкани остават важна тема за Европа, смята министърът за Българското председателство на Съвета н Европейския съюз (ЕС) Лиляна Павлова по време на Седмата среща на високо ниво „Европейски съюз - Югозападна Европа“, която се провежда в Белград на 4 и 5 октомври. 

Форумът е посветен изцяло на Западните Балкани и политиката на разширяване на ЕС. Сред участниците в дискусиите са премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в страната Сем Фабризи, министърът, отговорен за европейската интеграция Ядранка Йоксимович, настоящи и бивши министри от кабинета и представители на правителствата на страните от ЕС, посланиците на Великобритания и САЩ, настоящи и бивши дипломати, експерти в сферата на икономиката, инфраструктурата, иновациите, банковото дело и др. 

Още по темата

"Поддържането на стабилна и силна Европа преминава извън отделните политически стратегии и самостоятелните действия на европейските институции. Процесът на разширяване на ЕС е стратегическа инвестиция в мир, демократичност, просперитет, сигурност и стабилност за целия Балкански регион и цяла Европа", каза още по време на участието си в панела, посветен на разширяването на Съюза министър Лиляна Павлова. Тя подчерта, че страните от региона трябва да се възползват от благоприятния момент и страните от ЕС и от Западните Балкани да покажат взаимно доверие.

Министърът за Българското председателство посочи още, че подкрепата за членство в ЕС в целия регион е нараснала с почти 10 процента в сравнение с 2016 г. и вече почти 50 процента от населението и по-голямата част от бизнеса (53 процента) считат, че присъединяването към ЕС ще донесе само положителни резултати за техните компании.

"България ще продължи да работи за изпълнение на Софийския дневен ред, който беше приет от лидерите в София на 17 май тази година и заложените в него инфраструктурни проекти, които осигуряват свързаност с региона", декларира министърът за Българското председателство и посочи, че вече се работи по разширяването на трансевропейската транспортна мрежа към Западните Балкани.

"Считам, че всички международни финансови институции и донори трябва да бъдат включени по систематичен и прагматичен начин в изграждането на транспортни, енергийни, комуникационни и друг вид връзки в региона", каза още министърът и посочи, че страната ни продължава да работи с всяка страна от Западните Балкани както на двустранна основа, така и на ниво ЕС, за постигане на напредък и още по-видими резултати.

Министър Павлова припомни някои от постиженията на България и резултатите от положените усилия: Въз основа на решенията на Европейския съвет от юни 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС се очаква през 2019 г. освен с Македония, да започнат преговорите за членство и с Албания. Преговорите със Сърбия и Черна гора са в ход и се наблюдава значителен напредък. От друга страна, в момента страните от Югоизточна Европа имат възможност за смели политически инициативи за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, както и повишаване на нивата на умения и образование, което трябва да допълни потенциала им за растеж и да подобри привлекателността им за инвестиции.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията