IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова: Влизаме в ERM II при добро председателство на ЕС

Киберсигурността и бъдещата кохезионна политика ще са приоритетите, обяви министърът

13:27 | 07.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Можем да влезем в така наречената "чакалня за еврозоната" (ЕRM II), ако се представим добре в рамките на председателството на Съвета на Европейския съюз догодина. Киберсигурността и бъдещата кохезионна политика ще са приоритети за нас.

Това обяви в предаването "Преди всички" по БНР министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова.

По думите ѝ приоритет за България повече от всякога е икономическият и валутен съюз и затова трябва трябва да се предприемат законодателни мерки за влизането в "чакалнята за еврозоната".

„По време на председателството България е длъжна да бъде балансьор, да бъде страната, която търси консенсус, компромис и разбирателство между страните за приемането на едно решение“, каза Павлова и допълни, че можем да влезем в така наречената "чакалня за еврозоната", както е известен валутният механизъм ЕRМ II, ако се представим добре, докато председателстваме Евросъюза от първи юли догодина.

Според нея трябва „да бъдем уважавани не само като председател, но и като партньор, който да намира решенията“.

Павлова е на мнение, че „много председателства гледат да минат  леко покрай темите за Brexit и миграцията и се опитват да ги прехвърлят като досиета за следващото председателство“.

„Поемаме това председателство в един доста тежък, турбулентен момент и много от темите ние не можем да прехвърлим на следващите, трябва да си поемем отговорността. Това ще ни даде възможността да докажем, че не сме просто член или председател, а сме активен член с позиция и с мнение. От нас се очаква да бъдем двигател, който да даде и перспектива за Западните Балкани, като външна граница на Европейския съюз. Смятаме, че благодарение на достойното си представяне ще получим и тази подкрепа - да бъдем в чакалнята за еврозоната, като бъдещ член. Това за нас ще е изключително важно, но това са стъпки, които не могат да се случат по време на председателството", подчерта Лиляна Павлова.

Тя смята, че най-късно в края на октомври ремонтът на НДК ще бъде завършен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
forexar
преди 6 години
Бреееей каква връзка имало! Ако слушкаме ... ще видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още