IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лингорски: Трябва да се отърсим от зависимостта си от еврофондовете

Според финансиста България се плъзга към една дълговодефицитна икономическа спирала

14:01 | 27.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"Екзогенните" фактори за икономическото развитие на България са били добри през 2015, но не сме успели да се възползваме от това. Доминираща през годината е обсесията ни от еврофондовете, от което трябва да се отърсим. Това каза финансистът Илия Лингорски в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Фазата на силен долар и евтина енергия бе добра за България, както за това, че сме енергиен консуматор, който внася изцяло своите енергоизточници, така и заради позитивното влияние на износа ни в и извън рамките на европейската икономическа зона. Притеснителното е, че като, че ние не се възползвахме от това“, заяви Лингорски.

Той коментира, че „доминиращото през тази година, което ще продължи да бъде водещо и занапред, е нашата обсесия, абсолютният ни фокус върху еврофондове, лесните пари и разходите на правителството. Според него това е очевидно сигнал, че нещо трябва да променим, но трудно се променят нещата, когато ти е лесно“.

„2015, колкото и да ни изглежда парадоксално, беше една нетрудна за България година. Дали сме инвестирали благоприятната среда в амбиция за нещо повече? Аз се съмнявам!", допълва Лингорски. "Плъзгаме се по плоскостта на лесното, вървим към една дълговодефицитна икономическа спирала. Тя не е уникална за нас, през това минаха много европейски страни след присъединяването си към ЕС“.

По думите на Лингорски, България е станала доста по важна, отколкото е, като абсолютно тегло, и в глобален, и в регионален смисъл: „Това не е, защото ние правим нещо, което да ни прави по-значими, а защото регионът става проблемен. Навсякъде около нас проблемите, не само растат, но няма и перспектива за тяхното устойчиво решаване“.

Финансистът обърна внимание и върху „асиметричната реакция на бежанската вълна“ не само в България, но и в Европа.

„Бежанската криза показа дълбоката криза на идентичността на целия ЕС. Събужда традиционните за Европа, и съвсем не отмрели, национализми, които са доминирали този континент и нациите му в продължение на стотици години“, заяви Лингорски.

Взима се за даденост особено високата степен на цивилизованост на европейския континент, а „историята не ни дава повод и основание за такива претенции“, каза Лингорски и подчерта, че „съвремието ни показва липса на готовност“ за реакция.

„В Европа има една откъснатост на политическите елити от ежедневието на хората и неспособност да се отнесат към един такъв въпрос, какъвто е миграционния, рационално“, допълни той.

Илия Лингорски коментира и прогнозата на Макс Вебер за секуларизация на света: „Светът не се секуларизира, а само Европа. И то не, като система на обществен ред и политическо устройство, а по дух. Опитът да избяга от християнската си идентичност води Европа до много дълбока криза на идентичността и до по-голяма липса на толерантност“.

„Религиозното и духовно търсене на хората в момента е в невиждан подем в сравнение с историческите периоди от минали времена и особено от периоди, когато религията е била държавна идеология“, каза Лингорски.

По думите му, не бива да се заблуждаваме за кризите на идентичност, които изпитваме тук в Европа и в не малка степен в България. Защото ние все още не се опитваме да участваме в конструирането на Европа. Все още нямаме самочувствието да излезем напред, със собствената си идентичност и да се опитаме да обединяваме с конкретни инициативи и идеи и други държави, наши съседи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ташко Мъдев
преди 8 години
ХА ХА ха! Изказа се не подготвен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 8 години
ше умрем от смех.Когат вече дълговата спирала е факт и е необрътима: ше се намери некой да ръси ъкъл в обратна посока.Късно е чадо, мандалото лопна.....Абрайт махт фрай и бецален до девето колено след тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още