IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на работна ръка - пагубна за земеделието

Малък процент от наетите в сектора са ползвали еднодневните договори, отчитат от сектора

09:01 | 25.05.16 г. 4
<p>
	<em>Цветан Цеков,&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Цветан Цеков, Bloomberg TV Bulgaria

Липсата на работна ръка се отразява пагубно на земеделието. Младите хора е абсурдно да бъдат наети в сектора, защото още от училище или в университета заминават в чужбина. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria земеделският производител Цветан Цеков, представител на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

По повод последните законови проблеми около еднодневните трудови договори Цеков каза, че идеята е опорочена и сега контрактите трудно се администрират.

Регистрираните миналата година договори са съвсем малък процент от действително наетата работна ръка. Местните бюра по труда не разясняват достатъчно и хората се страхуват, че с еднодневен договор ще си загубят социалните помощи, заяви фермерът. 

Цветан Цеков посочи още, че в Петрич и Сандански фермерите имат големи проблеми, защото близостта до Гърция срива пазара на труда. По думите му напоследък земеделците наемат сезонно много роми и българомохамедани, които трябва да бъдат превозвани от мястото, където живеят, до полето.

Вече със стимули и премии се търси по-качествена работа. Това се прави, защото, ако земеделската продукция не бъде доставена качествена на пазара, няма да бъде реализирана, каза фермерът.

„Мит е, че ромите не искат образование и работа. Те са абсолютно мотивирани да си гледат децата и да живеят като всички останали. Няма обаче стратегия за развитие на икономиката и ни липсва индустриализация на селското стопанство“, заяви политологът Румян Русинов.

По повод представени данни, че около 30 на сто от ромите работят, той не се съгласи. Според него работят много повече, но това невинаги е официално регистрирано. Русинов обаче потвърди, че ромската заетост е в голяма степен сезонна. Той обясни, че това се дължи на ситуацията с българската икономика.

Земеделието дава огромен шанс и е лесно ромите да бъдат интегрирани без неправителствени организации, които само „засмукват“ пари, заяви Цветан Цеков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
freegan
преди 7 години
Сред тях има и много кадърни хора. Аз познавам такива. С нетърпение очаквам деня в който ще видя *** полицай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Веско
преди 7 години
Държавата няма да свърши ако липсва някой лекар или инженер. Страшното ще стане когато на този контингент ще се разчита за обикновена работа изискваща грамотни и отговорни хора. Затвори очи и си представи: **** шофьор в градския транспорт. Или бригада *** идва да отстрани авария в трафопост. Или *** ти подава ключовете от колата след като ти е сменил накладките и спирачното масло :) Е тогава ще е пълна имтеграцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 7 години
Работодателите опряха до "ромите". :DСкоро ще стане така, че ще трябва сами да си вършат цялата работа или да се изнесат и` те към Западна Европа.Когато дойде денят, в който започнат да очакват "ромите" да постъпят на длъжност инженер, ИТ специалист, лекар или мениджър (мериджей), то тогава с държавата със сигурност ще бъде свършено.Предполагам, че това ще се случи след около 10-15 години. Вижда ти се близко, нали?!?С тази голяма раждаемост на "ромите" и с тази ниска раждаемост, и емиграция на българската нация, това те очаква след 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още