IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсват желаещи да обслужват мобилните секции за гласуване

Ще се направи всичко възможно членовете на СИК и „Информационно обслужване“ да обработят изборните данни в рамките на 48 часа, увери Димитър Димитров от ЦИК

10:32 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Много малко хора искат да участват в мобилните екипи, които ще посещават карантинираните и COVID болните. В София и Бургас положението не е добро - на места може и да няма мобилни секции. Това призна по bTV говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров и каза, че тепърва ще се изчислява недостигът.

Създаването на мобилни секции в последния момент - до 1 април, притеснява и столичния кмет Йорданка Фандъкова. В столицата има и най-голям брой карантинирани.

„Един безупречно попълнен протокол ще отнема час и половина. ЦИК не може да създаде нещо, което не е регулирано в Изборния кодекс“, коментира притесненията от по-големите изборни протоколи говорителят на Комисията.

Димитър Димитров уточни, че всяка партия в секция ще прави по една страница.

„Още днес ще бъде пуснат пробен протокол, за да може всеки член да се упражни", информира той. „Грешките могат да се поправят, проблемът е когато източникът на тях не може да се установи“, допълни Димитров.

Проблем, според него, може да дойде от отчитането на преференциите. Димитров призна, че „Информационно обслужване" ще трябва да обработи над 10 милиона числа, което „означава и малко повече грешки“. Той обаче увери, че има процедура, при която грешките могат да бъдат коригирани.

Говорителят на ЦИК припомни, че винаги технологията на отчитане на машинното гласуване е минавала през описване на резултатите в хартиен протокол. „Машините не произвеждат протоколи, те произвеждат една голяма разпечатка и числата от нея трябва да се пренесат в протокола“, поясни Димитров.

Протоколите за предстоящите парламентарни избори са изключително сложни и големи – по 20 страници. Освен да се нанесе броят на хартиените бюлетини, от СИК трябва да запишат и машинните гласове, а накрая гласовете да се съберат.

Говорителят на ЦИК е категоричен, че ще се направи всичко възможно, за да се създадат условия членовете на СИК и „Информационно обслужване“ да обработят изборните данни в рамките на 48 часа.

Изборната комисия ще публикува на сайта си примерен протокол, за да се упражняват членовете на изборните комисии. Димитров потвърди, че и към момента се провеждат обучения за протоколите за изборния ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още