IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсват квалифицирани кадри със средно образование

Фокусът на новите мерки на пазара на труда ще бъде не към субсидираната заетост, а към повишаване качеството на работната сила, каза Бисер Петков

13:59 | 03.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очертава се дефицит на квалифицирани кадри със средно образование. Това заяви днес в Сливен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който е на работно посещение в града, предава БТА.

Прогнозите за развитието на пазара на труда сочат свиване на населението в трудоспособна възраст, като се очаква през 2024 година над 4,3 милиона души да бъдат в това число. 

„Това изисква нови мерки на пазара на труда, който през тази година бележи рекордно ниски нива на безработица“, посочи министърът. По думите му българската икономика е във висока точка с над 75% коефициент на заетост на населението в трудоспособна възраст. 

Новите мерки на пазара на труда ще включват активирането на неактивни лица, като фокусът ще бъде не към субсидираната заетост, а към повишаване качеството на работната сила чрез инвестиции в обучение и нови квалификации. Значителен ресурс от програмата за развитието на човешките ресурси ще се насочи в дигитализация.

Министърът заяви, че очаква от големите работодатели предложения за развитието на пазара на труда в региона. 

В началото на юни стартира изпълнението на 28-те регионални програми за заетост във всички области на България. С тях се осигурява работа за срок от 3 до 6 месеца за 2387 безработни.

Регионалните програми се финансират с 8,8 млн. лв., което е с 10% повече в сравнение с миналата година. Според плановете се очаква 1847 безработни да започнат работа на пълен работен ден, а 540 души да се включат в заетост на непълно работно време. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
national power
преди 4 години
Сменете му дилъра на тоя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още