IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листите на чакащите няма да изчезнат автоматично с новия закон за социалните услуги

В момента над 1130 са държавно делегираните услуги, които се финансират от бюджета

17:49 | 20.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Листите на чакащите за някои услуги няма да изчезнат автоматично с приемането на Закона за социалните услуги, но ще се върви към свиването им, а в перспектива и към отпадане. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той участва в заседание на парламентарната социална комисия, на което бяха гласувани на второ четене текстове от Закона за социалните услуги.

Министърът каза в отговор на въпрос, че в закона са предвидени листи за чакащи за услуги, които нямат достатъчен капацитет. По думите на Петков предстои дълъг процес, в който държавата ще анализира, оценява потребностите от социални услуги, за да се получи във времето пълно съответствие между това, което е необходимо и това, което може да се финансира от държавата. 

В Закона за социалните услуги е предвидено разработване на Национална карта на социалните услуги, като чрез нея се въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет. Ще бъдат създадени социални услуги на територията на цялата държава съгласно анализи на потребностите и планиране на общинско и национално ниво, пише БТА. Процесът ще е дълъг и ще изисква значителни инвестиции, каза министърът.

Петков припомни, че в момента над 1130 са държавно делегираните услуги, които се финансират от бюджета и ежегодно нарастват с десетки, стотици. По първия план за прилагане на Националната стратегия за дългосрочна грижа са предвидени 100 нови услути да се финансират, а по плана за деинституционализация също се разработват социални услуги, каза Бисер Петков.

Експертна работна група е изчистила някои от противоречията между вече приетият и действащ Закон за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. Няма да има две различни оценки по двата закона. Хората с увреждания са основни потребители на социалните услуги. По реда на Закона за хората с увреждания ще им бъде правена индивидуална оценка и ще се дава направление за определени социални услуги. Няма да има необходимост да се извършва насочване и по Закона за социалните услуги. След като мине комплексната оценка по реда на Закона за хората с увреждания, човек с увреждане ще може да ползва услугите по Закона за социалните услуги.

Има и съгласие по това да се дават два режима на ползване на социални услуги - единият по линия на направлението за специализирани услуги, а за услуги, които не са включени в това направление /общодостъпни/, това ще може да става по общия ред на Закона за социалните услуги. С направлението по Закона за хората с увреждания, хората ще могат да отидат при избран от тях доставчик, за да ползват съответната услуга. Така те ще прескочат предвиденото за останалите насочване по Закона за социалните услуги, което ще се прави от общините и от дирекциите "Социално подпомагане" за определени услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още