Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Любомир Дацов: Повечето мерки са за "купуване на симпатии"

Ако ситуацията не беше толкова политизирана, щяхме де си помислим, че някой е измислил добра икономическа мярка, твърди финансистът

Любомир Дацов: Повечето мерки са за "купуване на симпатии"

Снимка: БГНЕС

Ако ситуацията не беше толкова политизирана, колкото е в момента, щяхме де си помислим, че някой е измислил добра икономическа мярка. Това коментира в ефира на bTV  бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов. Той е член и на Фискалния съвет. 

Още по темата

Коментарът му бе относно това доколко са адекватни икономическите и социални мерки на управляващите. Увеличение на заплатите в държавната администрация за служители, които работят на „първа линия“ в условията на корона вируса. Надбавки за пенсионерите и пари за бизнеса, който пострада от кризата – това обеща кабинета преди дни.
„Това действително е свързано с усилията, които някои хора полагат в борбата с коронавируса, друг е въпросът доколко е ефективна (помощта, б. ред.)“, коментира Дацов.

Според него много изследвания показват, че по време на криза една от добрите и работещи мерки е именно вдигането на доходите, особено свързаните с пенсионерите. Самият механизъм на трансмисия към икономиката поне в България е доста ефективен според данните, отбеляза Дацов.

Той обаче уточни, че в случая това, което е ръководило правителството да обяви тези намерения, всъщност няма нищо икономическо. По думуте му повечето от мерките, които бяха обявени като антикризисни, всъщност са насочени към потушаване на напрежение или „купуване“ на симпатии“, смята Любомир Дацов. Той успокои, че управлението на бюджета е изключително спестовно в тази ситуация. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
3
 
9
khao до: Hahoto
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Народът си избира вожда 10 години, точно щото си го харесва.
----
по някога си много наивен :))) само първия мандат си го избрахме...
1
 
3
 
8
khao до: Invcom
преди 1 месец
Няма профилна снимка
те са съгласни че не стават за нищо... но нека да ги оставиме да цапцаросват още 6 месеца... ае бегай, не се наядоха !!!! :)))

всеки гербарски трол е половин Ванга... те знаят бъдещето и изхода от следващите изборите и сега ни пазят от нашите грешки... ти да видиш, ние решихме че го правят от личен интерес :))
1
 
3
 
7
Hahoto до: Invcom
преди 1 месец
Според теб ЕК и ЕНП гласуват на изборите у нас и избират вожда. Нищо подобно. Народът си избира вожда 10 години, точно щото си го харесва. Той се яви като един хайдутин в политиката. С прост, но лют и справедлив изказ, радваше народа. С постоянното си себеизтъкване - "Аз ви направих това, аз ви вдигнах онова...." Та хората хем му се смееха, хем си го избираха, щото го чустваха, като един от тях, но издигнал се и реализирал "българската мечта"... Така че също като в Правец, ще минат години и един ден стари комити, яли покрай неговата копанка, ще вдигнат паметник и на Баце в Банкя.
0
 
6
 
6
Invcom до: Asdf1234
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз и ти какво предпочитаме няма никакво значение. Важно е Европа какво ще реши, а тя е в много деликатно положение в момента. Избора е дали да подкрепи явен престъпник, който обаче е удобен и послушен и по този начин да се дискредитира или да се дистанцира от мутрата, но рискувайки на негово място да дойде друг не толкова послушен... Но това си е морална дилема на ЕК и ЕНП.
3
 
1
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Нямам нищо против, може и септември, ще се радвам, да видим истината. Съгласен съм, че прости хора ни управляват и това е причина за протест и смяната им. Въпросът е че друга група от хора прекалиха и не е ясно какво защитават. Това повече не се търпи. Да се протестира - да. Но да ми влизаш по този начин на мен, който нямаше против протеста, това вече не ми е ОК.
Предпочитам да ги изтърпя до пролетта.

Още от Икономика и политика
Кои са рисковете пред възстановяването на трудовия пазар?