IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Валутният борд е добър инструмент, който работи отлично

Бордът дисциплинира властите и стимулира икономиката, категоричен е финансистът

12:26 | 08.03.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Валутният борд на България се оказа един много добър инструмент, който видимо работи отлично и в момента. Това коментира в ефира на БНР финансистът Любомир Дацов.

Според него кризата през 2008-2009 г. показа колко устойчива конструкция има Валутният борд.

„Когато си в такава дълбока криза каквато беше 1996-1997 г., трябва да намериш някаква котва, към която да вържеш икономиката. В икономиката и нормалните обстоятелства ти трябва да направиш нещо, което е действително устойчиво и това в случая беше фиксирането на лева към дойче марката. И всъщност по този начин тръгнаха нещата, защото имаше увереност във външен план. Бордът позволява стабилност и предвидимост“, обясни Дацов.

Той е категоричен, че Бордът дисциплинира властите. По думите му Валутният борд може да бъде развален единствено с политическо решение.

„Бордът поддържа икономиката напред, тогава когато в една икономика се извършват структурни реформи. Бордът ще падне в момента, когато се откажем да вървим напред и застинем в очакване на някаква полза. Но Бордът кара държава да върви напред“, добави Дацов. 

Когато преките данъци са ниски, а косвените данъци по-високи, тази структура стимулира инвестиции, икономически растеж и по-висока заетост, смята още финансистът.

Припомняме, че преди седмица бившият министър-председател Иван Костов обяви, че данъчна реформа в България трябва да се прави след излизане на страната от Валутния борд. Според него с въвеждането на еврото ще се върне свободата на БНБ да провежда парична политика. „С освободените милиарди от резервите може да се проведе и пенсионната реформа, защото с въвеждането на паричния съвет намаляха шансовете на България да разполага със суверенни права и да емитира собствената си валута“, обясни той по време на академичната дискусия.

На съвсем друго мнение е „бащата“ на българския валутен борд Стив Ханке. Според него премахването на борда би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена, каза той в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
rmarkov
преди 7 години
Валутен борд и еврозона - като приказка за бабата, лъвчетата и патетата:https://***.youtube.com/watch?v=RAZrXVQuecE&t=616shttps://***.youtube.com/watch?v=0SBxl4zTWZI&t=462s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
"Теоретически махане на борда може да носи някакви предимства, но при нашата щуробаджанащина и корупция"Политиците няма да посмеят. Страх ги е и борда в момента ги пази, защото иначе ще се озоват пряко между мафията и народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Илюзия е, че валутния борд в България пази спестяванията на хората!Валутният борд в България пази политиците! Защо? Ами защото, при нашите корумпирани политици и 6те мутри, които само чакат падането на борда за да издупят народа изкушението да го направят е огромно, (!) само че, много добре знаят че ще бъдат изчекнати(политиците де) още същата вечер.Единстваният изход за политиците в среда без борд в момента е да пазят наистина интересите на левовите спестители, което е предизвикателство за тях. Ето защо борда всъщност пази корумпираните политици, а не спестителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
abdul
преди 7 години
Ей туй дет си го изпльокал, само че замени "нашите власти" с онези власти и ще бъде също толкова вярно и точно това е причината, заради която трябва да отменим борда. Не може когато някоя еврочленка иска "да си повиши конкурентноспособността" да се взима решение за печатане на евро, а когато *** на Европа го поиска, да го спира някъв си борд.В среда на свободен европейски пазар, борда в България е най-голямата икономическа глупост, която можем да си позволим! Не просто имаме свободен пазар, ние все още имаме и собствена валута! На онези кухи *** в ЕС трябва да им стане ясно, че или влизаме в ЕЗ, или си отвързваме валутата! Средно положение НЯ-***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Веск
преди 7 години
Теоретически махане на борда може да носи някакви предимства, но при нашата щуробаджанащина и корупция, при липсата на ред и законност не знам коя теория може да сработи. То еврото си се и обезценява сега. Все едно КТБ грабежа без борд - ами можеше да е като през 1996-97ма просто. Костов май конкретно говори за влизане в еврозоната, което да освободи валутен резерв Такъв за нас реално ще го играе резерва на ЕЦБ, а не нашия. Ама нашия резерв е заем бе. Това са чужди пари, те не са наши. Кво излиза - да опапаме още заем без никаква полза. При положение, че внасяме енергоресурси в долари, а икономиката ни изнася за евра наистина е малко неприятно ама пък стабилността е далеч по-голямо предимство. Той лева без борд никой няма да го и ползва. За толкова години борд в големите градове даже имотите никой в левове не продава. Не падане, а замяна на борда. Ама това е политически проблем - нещо като Шенген. Добри сте ми европейци, послушни .... ама сте българи. Мани, бегай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 16
sdar
преди 7 години
Дали нашите ръководители имат наистина нужда от дисциплиниране? Навремето имаха, но това беше преди 20г. А дали сега имат нужда, ами никой не знае. Ние вече 10г. имаме демократично, евроатлантически ориентирано, дясно управление, нека да не мислим че живеем още през 90-те години. Това че още вървим по пътя на прехода и реформите, не означава че живеем през 90-те години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Валутният борд дисциплинира властите. Или казано в малко по-прав текст - валутният борд е тоягата, която дисциплинира кучето. И точно като нея, разбира се, е "добър инструмент", който работи отлично. А че нашите власти имат много голяма нужда от дисциплиниране е ясно. Защото ако нямаше нужда от дисциплиниране, нямаше да има нужда и от валутен борд. Дисциплината им куца на нашите управници. За това имат нужда от такива добри инструменти, които работят отлично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още