IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: За реформи се говори под сурдинка

Финансистът прогнозира, че влизаме в период от 10-15 години на трансформация на икономиката

19:45 | 08.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ioana Epure/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure/ Bloomberg

В България за реформи се говори под сурдинка. Това каза пред БНР бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.Той подчерта, че предстоят значителни реформи в икономиката, но и в обществото.

Според него повечето правителства действат в кризата по един и същи начин - застраховат се, от гледна точка на пандемията, но повечето от тях заедно с Европейската централна банка и Европейската комисия се опитват да създадат нова основа, върху която да стъпят, изграждайки нов тип икономика. 

"Има два типа правителства - едните гледат в бъдещето и използват кризата, за да стъпят на нея и да продължат напред, а другите са стандартният тип - те са вперили очи в конвенционалните мерки и разглеждат само кризата, като се опитват да решат проблемите в следващите няколко два или три месеца. Това е огромната разлика между правителствата и мерките в света - хоризонтът, с който гледат хората", коментира финансистът.

Според него оценките, които се дават, е като какъв тип се определя кризата и как да се запази капацитетът на икономиката.  Дацов подчерта, че 95% от мерките са за това.

Той обясни, че има и друг начин и това правят хора, които ще използват наличните инструменти, за да работят за по-бързо възстановяване и реформи.

Дацов напомни, че в последната макроикономическа прогноза, публикувана от Европейската комисия, има държави, за които в икономическата оценка е включено въздействието на Европейския фонд за възстановяване след пандемията.

"Има едни други държави, включително и България, за които в оценките за развитието на държавата, това нещо не е включено. Това е разликата между правителствата, които знаят какво да направят, и други - при които нещата вървят бавно. Изборите при нас не са  оправдание за това", категоричен е финансистът.

Дацов прогнозира, че влизаме в период от 10-15 години, в които ще върви трансформация на икономиката.
Финансистът е на мнение, че големият бизнес ще продължи да е водещ, но смята, че оценката на малкия  бизнес е мерило за успех.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още