IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Христов: Няма национализация на средствата за втора пенсия

Необходимо е регламентиране на изплащането на втора пенсия, защото в момента то е неясно, твърди финансистът

10:41 | 27.04.16 г. 6
Любомир Христов: Няма национализация на средствата за втора пенсия

Необходимо е регламентиране на изплащането на втора пенсия, защото в момента то е неясно в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това каза финансистът Любомир Христов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Финансистът коментира последното предложение на Министерство на финансите за изплащането на втора пенсия. Той бе категоричен, че няма национализация на средствата за втора пенсия.

По думите му в момента има два проблема по КСО - не са регламентирани параметрите в изчисляването на пенсиите, което създава опасност две различни дружества да изчислят два различни размера на пенсии от една и съща натрупана партида. Вторият проблем, който предложението на Министерството на финансите (МФ) се опитва да реши, е, че обещаните пенсии не са гарантирани с пенсионни резерви.

„Пенсионните фондове в момента нямат един лев пенсионни резерви, имат технически резерви, но това са други неща”, отбеляза Христов. 

Това, което МФ предлага, е следното, обясни финансистът: „Ако пенсионер от универсален пенсионен фонд (УПФ) иска пожизнена пенсия, той си прехвърля партидата в техническите резерви на пенсионното дружество, обещава му се пенсията и я получава, докато е жив. Ако почине, след като се пенсионира, наследниците му няма да получат нищо. Ако живее до 101 години, ще си получава пенсията дотогава. Тоест тези, които ще починат по-рано от очакваното, ще платят за тези, които ще преживеят по-дълго. Но това е един вариант”, предупреди Христов.

Той уточни, че има и друга възможност – ако пенсионер има достатъчно средства по партидата си, той може да я раздели на две части – да прехвърли в техническите резерви на пенсионното дружество такава част от партидата си, която ще му позволи да получава поне социална пенсия. Остатъкът може да си остане в личната партида, като може да бъде изплатен еднократно или разсрочено и това се наследява.

Христов описа предложението на МФ като много прост и отдавна съществуващ финансов продукт, който се нарича анюитет и в България не е познат. Той освобождава хората от сметка за това колко време ще живеят, защото този риск ще бъде поет от пенсионното дружество.

Христов каза, че ако разгледаме целия КСО в момента и неговите параметри, се вижда, че "за 40-годишен период се получава гарантирано две пенсии да са по-малки от една". Пенсията от УПФ първо ще компенсира намалението на пенсията от държавата и след това ще доведе до допълнителна пенсия. За да се получи това, трябва да се постигне такава доходност по партидите, каквато фондовете не могат да достигнат заради инвестиционните ограничения. В момента имаме избор в кой фонд да се осигуряваме, но не можем да избираме рисковия профил при инвестиране. Където има лични вноски и риск, там задължително трябва да има избор как се инвестират средствата, смята той. Иначе никой не носи отговорност за изчерпването на средствата.

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
forum_rookie
преди 7 години
Няма никаква манипулация. Във формулата за изчисляване на пенсията от ДОО като множител участво средният осигурителен доход за страната през последните 12 месеца преди пенсиониране, справка: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2740262. Следователно, нарастването на осигурителния доход от днес докато се пенсионирам изключително съществено влияе на пенсията, която ще получа от ДОО - колкото повече нараства средният осигурителен доход за страната, толкова по-голяма пенсия ще получа от ДОО (ако не се променят другите параметри, участващи във формулата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе тия икономисти не е лошо това което го казват, първо да го напишат, после да го прочетат и после вече, ако установят, че не звучи прекалено абсурдно, да го казват.Риска да живееш дълго се поема от дружеството. КО? Е нали за това има два стълба бе да ви такоам у... на кой му стигнат парите , стигнат. Като се свършат, оставаш само на основен стълб и толкова. *** фондовете не могли да постигнат такава доходнос. А добрутро! Искаш да ми кажеш, че сте ме задължили да си давам парите на некакви, дето не са в състояние да ги управляват и ги дават... обратно на вас да. И накрая, не може така всеки да си сменя правилата от днес за утре. Добро, лошо, тоя модел е сключен преди 15 год. и при тези условия хората са си давали парите. Ако нещо искате да променяте, може, ама след обсъждане и то само за вноските ОТ ТУК НАТАТЪК! Завареното положение си е заварено и не пипайте парите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Гари
преди 7 години
Любомир Христов се натиска за държавна работа и затова ще приглася на финансовия министър до дупка. В сметките му има много произволни допускания, които изкривяват цялата картина. Например приравнява ръста на пенсиите с ръста на осигурителния доход, което е чиста манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Четох блога на Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/ Прекрасно обяснява ,че ''две пенсии са по-малко от една'' тоест ,че частните фондове са ***(крадци) заради таксите и т.н. Аз гледам като цяло на ''системата'' и съм категоричен ,че заради системната криза частните пенс.фондове ще фалират със сигурност - http://***.infograf.bg/article/1430806211209 ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027доцент Емил Хърсев го проумя донякъде ,и словоблудства защото не осъзнава системната криза,че растежа е ограничен и не може да има увеличение на лихвите защото ще има голяма инфлация и фалити - http://***.segabg.com/article.php?id=797051 - ''Политиката на нулевите лихви обезсмисля цялата система на пенсионно осигуряване, която се гради върху идеята за капитализация на текущите вноски.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
993
преди 7 години
Фидел Кастро се изходи по въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
993
преди 7 години
Фидел Кастро се изходи по въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още