Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Любомир Кючуков: България рискува изолация, блокирайки Скопие за ЕС

Франция и Нидерлания също са против, но България пое отговорността, твърди директорът на Института за икономика и международни отношения

Любомир Кючуков: България рискува изолация, блокирайки Скопие за ЕС

Снимка: Pixabay

Поставяме се в международна изолация в рамките на Европейския съюз и в рамките на региона, блокирайки пътя към членството на Република Северна Македония в ЕС. Това заяви в ефира на bTV Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

По думите му никой в общността не разбира българската позиция по този въпрос и съответно – не я подкрепя във вида, в който бе заявена.

„Македонизмът е идеология, която минава през съзнанието на хората. След това, което направихме, в Скопие спокойно могат да започнат честванията на победилия македонизъм. Това генерира сериозни антибългарски настроения там“, отбеляза още той. 

Още по темата

Според него преговорната рамка, която България не прие, е конструирана така, че ако страните от Източна Европа преговаряха по тези критерии, те и досега щяха да водят преговорите. „Много държави, като Франция и Нидерлания, блокират членството на Северна Македония и много механизми за блокиране, но с позицията си България поема отговорността“, обясни експертът.

Той е категоричен, че изброените държави „буквално са се скрили зад нас“.

„Гърция и България решават два коренно различни въпроса и те не могат да бъдат решаване по идентичен начин. Гърция се опитва да докаже, че няма нищо общо между Република Северна Македония и гръцката история. Ние се опитваме да докажем, че всичко ни е общо. От тази гледна точка при Гърция всичко приключва с подписването на един договор. При България това е процес, който започва с подписването на договор“, обясни още Любомир Кючуков.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Mechkata до: pif79
преди 1 седмица
защото медиите трябва да отразяват всички гледни точки, а не само определени
0
 
4
 
2
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Поредният национален предател и нихилист. Защо изобщо давате трибуна на такива никому неизвестни "експерти", идващи от поредното НПО, спонсорирано от чужди външни сили?!
3
 
0
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Късно е, вече сме се изолирали.

Още от Икономика и политика
ЕК одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика