IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Людмила Елкова положи клетва като член на ръководството на БНБ

Елкова е дългогодишен професионалист в сферата на финансите и икономиката

16:12 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Финансовият експерт Людмила Елкова положи клетва като член на Управителния съвет на БНБ на церемония в банката в присъствието на президента Румен Радев и на нейното ръководство.

Елкова е от квотата на държавния глава.

Людмила Елкова е професионалист в сферата на финансите и икономиката с дългогодишен стаж в Министерството на финансите. В периода 2000-2002 г. е главен юрисконсулт в Дирекция "Данъчна политика" на Министерство на финансите, а от 2003 до 2009 г. е директор на същата дирекция.

Отговаря за прогнозирането на бюджетните приходи и участва в разработването на консолидирания държавен бюджет и управлението на процеса по прогнозиране, анализиране и отчитане на изпълнението на бюджетните приходи, в частност на приходите от данъци и осигуровки, събирани от НАП и Агенция "Митници", както и във връзка с работата на международните финансови институции – МВФ и Световната банка.

Ръководител е на работни групи, свързани с хармонизацията на българското данъчно законодателство с европейското право в процеса на подготовка на присъединяването на България към Европейския съюз.

В периода 2003-2010 г. е член и заместник-председател на Съвета на директорите на Българската фондова борса.

Назначена е за заместник-министър на финансите през 2013-2014 г. и отговаря за държавния бюджет, държавните разходи, финансирането на общините, държавното съкровище и Дирекция "Национален фонд". В същия период е заместник-председател на Съвета на директорите на Печатницата на БНБ, алтернативен управител на МВФ за България, ръководител на българската делегация в Международната банка за икономическо-развитие-Москва, член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", член на Управителния съвет на Националния доверителен екофонд.

От 2015 г. осъществява консултантска дейност в областта на финансите, държавните помощи, разработването, управлението и изпълнението на проекти, финансирани от Европейския съюз.

“През годините на преход и промени БНБ премина през сериозни сътресения, посочи президентът Румен Радев на церемонията, цитиран от БТА. Той напомни банковите фалити през 1996 г. и кризата с КТБ. – Тези кризи ни напомнят, че централната банка е призвана да бъде един от стожерите на държавата, да гарантира финансовата и банковата стабилност. Това предполага висок професионализъм и независимост от политически вмешателства.”

“Убеден съм, че като доказан професионалист и морален човек тя [Елкова] ще даде своя градивен принос в работата на вашата високоуважавана институция”, заяви Румен Радев. Държавният глава благодари и на досегашния член на управителния съвет Боряна Пенчева за работата ѝ.

Людмила Елкова отбеляза важността на институцията БНБ като основен стълб на държавността и гарант на финансовата стабилност. Тя каза, че съзнава отговорността на позицията. Като голямо предизвикателство определи това, че се присъединява към институцията в интересен за страната и за БНБ момент – след като сме заявили желанието за присъединяване на страната към еврозоната и към механизма ERM II.

Управителят на БНБ Димитър Радев благодари на президента за уважението и подкрепата, която оказва на банката.

По думите му тази подкрепа, наред с подкрепата от другите основни институции в държавата, е важен фактор за изпълнението на основния мандат на БНБ по поддържането на стабилността на лева, както и за финансовата устойчивост на страната.

“И занапред ще разчитаме на нея”, добави гуверньорът на централната банка.

Той поздрави Людмила Елкова и я увери, че може да разчита на неговата подкрепа и на членовете на управителния съвет при изпълнението на задачите ѝ.

Димитър Радев благодари и на досегашния член на ръководството на БНБ Боряна Пенчева за приноса ѝ към институцията през последните шест години, период, който управителят определи като труден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още