IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логистиката в "София БТ" засега продължава да работи

АПСК направи извънредна проверка във фабриката след съобщението на "Булгартабак" за преустановяване на износа за Близкия изток

18:14 | 23.03.16 г.
Логистиката в "София БТ" засега продължава да работи

Логистиката в цигарената фабрика „София БТ“ работи, а за останалите отдели е обявен престой до 31 март 2016 г., установи извънредна проверка на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). АПСК е  контролиращ орган по приватизационния договор за продажбата на 79,83% от капитала на „Булгартабак холдинг“ АД, чието дъщерно дружество е софийската фабрика.

Припомняме, че цигареният холдинг съобщи на 16 март, че спира производството и продажбите на продукцията си за Близкия изток от 1 април. Това беше обяснено с негативна медийна кампания. Беше обявено, че ще бъдат съкратени 400 работни места  в „София БТ“.  

Според проверяващите не са допуснати нарушения на приватизационния договор след  раздържавяването на „Булгартабак холдинг“ АД и това е потвърдено при рутинна проверка, извършена от  АПСК в началото на 2016 г.
Агенцията информира, че при същата проверка в началото на годината не е установила и нарушения при поетите по договор задължения за количествата изкупуван български тютюн.

Днес е извършена извънредна проверка на място във „София БТ“ АД  по разпореждане на председателя на Надзорния съвет на АПСК и със заповед на изпълнителния директор на агенцията.

Комисията е констатирала, че отдел „Логистика“ работи и няма преустановяване на дейността, съгласно приватизационния договор. За останалите отдели е обявен престой до 31 март 2016 г.

След възражения на синдикатите срещу закриването на 400 работни места днес е била проведена работна среща в АПСК с КНСБ и КТ „Подкрепа“, информира още Агенцията. На срещата са обсъдени ангажиментите за изкупуване на минимални количества български тютюн и за поддържане на средногодишна численост на персонала.

Агенцията уточнява, че според приватизационния договор купувачът се задължава за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството и неговите дъщерни дружества.

Допуска се преустановяването на основната производствена и търговска дейност на дружеството или на някоя от дъщерните компании за период, не по-дълъг от 12 месеца за целия десетгодишен срок. Не се допуска преустановяване на дейността за всички дъщерни дружества.

Синдикатите обаче са представили пред АПСК нова заповед, вследствие на взети решения от Съвета на директорите на „Булгартабак холдинг“ АД от 21 март 2016 г., от която е видно, че се спира дейността в „София БТ“, считано от 1 април 2016 г.

Според агенцията предприемането на подобно действие не е нарушение на приватизационния договор и същото би се считало за такова, ако продължи за период, по-дълъг от 12 месеца.

Според профсъюзите дейността и основният предмет на дружеството трябва да се запазят, както и да се защитят правата на работещите и на държавата. Те настояват за среща с мажоритарния собственик на холдинга, която да се проведе преди 31 март, на която да се обсъди настоящата ситуация и бъдещето на холдинга.

АПСК се ангажира да изготви незабавно писмо до мажоритарния собственик на дружеството с искане за подобна среща, както и да продължи да извършва проверки на територията на „София БТ“.

Преди дни стана ясно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е продал миноритарен пакет от акции на "Булгартабак" и се отказва от финализирането на сделката за "Химко". Той обясни решението си с политически натиск и негативна медийна кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още