Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лозанов: Нужни са нови медийни закони, за да има свобода на пресата в България

Казусът между bTV, TV7 и "Булсатком" допълнително повлия върху климата на бранша у нас, заяви председателят на СЕМ

Лозанов: Нужни са нови медийни закони, за да има свобода на пресата в България

Снимка: http://en.rsf.org/

"Нужни са нови закони, които да въведат по-голяма прозрачност на собствеността на медиите в България. Единствено чрез държавни механизми, които да регулират качеството и прозрачността на медиите могат да помогнат страната ни да се отърси от негативната тенденция да губи свободата на медийното си слово".

Това заяви председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов пред БНТ. Той бе потърсен във връзка с резултатите от последното проучване на организацията "Репортери без граници", в чиито доклад за 2012 г. държавата ни попада на 87-о място по свобода на медиите.

Лозанов бе категоричен, че негативната тенденция ще продължи, ако медиите и журналистите, които работят за тях, продължават да са под влиянието на собствеността, която пък често следва политически интереси.

Още по темата

Той заяви, че на този етап дори и така наречените "нови медии", като социални мрежи, блогове и тн. също са повлияни от политически интереси, а това до някаква степен нарушава гражданските права на обществото.

Председателят на СЕМ дори направи връзка между негативните резултати на България и казуса bTV, TV7 и  "Булсатком":

"От 2011 г. насам в България се наблюдават така наречените медийни войни, които са най-вече в печата. Това се отрази много негативно върху климата в бранша, който допълнително тази година бе повлиян от битката между  bTV, TV7 и  "Булсатком". След нея пострадаха, както онлайн, така и новите медии - най-вече тяхното съдържание, което беше фокусирано върху този търговски казус", обясни Лозанов.

 

По статията работиха: Елена Калпакчиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 7 години
Ами време беше. Трябваше да се случи нещо, че да има развитие. Трябва прозрачност да има, че да се развиват телевизиите и медиите в положителна насока.
1
 
4
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
"Лозанов: Нужни са нови медийни закони, за да има свобода на пресата в България"!
ОК! Хайде сега, регулаторите и подлизурковците, върнете си заплатите за 10-те години, през които действаха тези закони!!!

Още от Икономика и политика
Парламентът подкрепи покупката на ваксини срещу COVID-19