IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лозанов: Нужни са нови медийни закони, за да има свобода на пресата в България

Казусът между bTV, TV7 и "Булсатком" допълнително повлия върху климата на бранша у нас, заяви председателят на СЕМ

09:30 | 31.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px; ">Снимка: http://en.rsf.org/</span></p>

Снимка: http://en.rsf.org/

"Нужни са нови закони, които да въведат по-голяма прозрачност на собствеността на медиите в България. Единствено чрез държавни механизми, които да регулират качеството и прозрачността на медиите могат да помогнат страната ни да се отърси от негативната тенденция да губи свободата на медийното си слово".

Това заяви председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов пред БНТ. Той бе потърсен във връзка с резултатите от последното проучване на организацията "Репортери без граници", в чиито доклад за 2012 г. държавата ни попада на 87-о място по свобода на медиите.

Лозанов бе категоричен, че негативната тенденция ще продължи, ако медиите и журналистите, които работят за тях, продължават да са под влиянието на собствеността, която пък често следва политически интереси.

Той заяви, че на този етап дори и така наречените "нови медии", като социални мрежи, блогове и тн. също са повлияни от политически интереси, а това до някаква степен нарушава гражданските права на обществото.

Председателят на СЕМ дори направи връзка между негативните резултати на България и казуса bTV, TV7 и  "Булсатком":

"От 2011 г. насам в България се наблюдават така наречените медийни войни, които са най-вече в печата. Това се отрази много негативно върху климата в бранша, който допълнително тази година бе повлиян от битката между  bTV, TV7 и  "Булсатком". След нея пострадаха, както онлайн, така и новите медии - най-вече тяхното съдържание, което беше фокусирано върху този търговски казус", обясни Лозанов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Radoslav87
преди 11 години
Ами време беше. Трябваше да се случи нещо, че да има развитие. Трябва прозрачност да има, че да се развиват телевизиите и медиите в положителна насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
"Лозанов: Нужни са нови медийни закони, за да има свобода на пресата в България"!ОК! Хайде сега, регулаторите и подлизурковците, върнете си заплатите за 10-те години, през които действаха тези закони!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още