IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Искаме да се превърнем от плахи в умерени иноватори

София Тех Парк ще стане катализатор на иновациите в България, каза икономическият министър

16:58 | 03.12.15 г. 1
<p>
	Божидар Лукарски при откриването на иновационен форум &bdquo;Innovation Exchange&rdquo; . <em>Снимка: МИ</em></p>

Божидар Лукарски при откриването на иновационен форум „Innovation Exchange” . Снимка: МИ

Министерството на икономиката има за цел „да преминем от групата на „плахите“ в групата на „умерените“ иноватори”. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на иновационен форум „Innovation Exchange” в София Тех Парк, организиран от посолството на Великобритания у нас.

За целта е необходимо да инвестираме поне 1,5% от БВП в научно-изследователска и развойна дейност, каза икономическият министър, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката. През 2013 г. делът на тези разходи в БВП е 0,64%, а през 2014 г. отбелязват ръст до 0,78%.

Ключова роля в насърчаването на иновационните процеси ще има и София Тех Парк. „София Тех Парк е един от най-амбициозните ни проекти, който ще се превърне в катализатор на иновационните процеси в страната“, посочи Лукарски. 

Целта на първия научно-технологичен парк в страната е да осигури платформа за взаимодействие между научните среди и бизнеса, посредством която да се развиват иновации с реален икономически принос.

„Изграждането на съвременни научни инфраструктури гарантира високо качество на направените изследвания, модерен процес на обучение и възможност за привличане на интелектуален потенциал, както и генериране на нови знания и техния трансфер към икономиката на страната“, допълни той.

„Българските предприемачи имат сериозен потенциал за развитие на добри и иновативни идеи, а задачата на Министерство на икономиката и на София Тех Парк е да подкрепят тяхната реализация”, посочи Лукарски.

По думите му насърчаването на иновациите е приоритет в провежданите от министерството политики. „Иновациите са основен фактор за постигането на ускорен растеж и повишаване на добавената стойност в икономиката. Те създават и реална възможност да задържим младите и можещи хора в България“, допълни той.

Фокус върху иновативните проекти поставя и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, като до края на годината предстои да бъде отворена схемата за внедряване на иновации с бюджет от 50 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
***, унищожихте БАН - а бюджета за шапкари е над 2млрд вече годишно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още