IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Кризата във ВМЗ е отминала още през 2014 г.

Държавното предприятие е реализирало производство за 40 млн. лева за юли и август, каза министърът на икономиката

15:00 | 28.09.15 г.
<p>
	Лукарски на откриването на 71-то издание на Пловдивския технически панаир. <em>Снимка: МИ</em></p>

Лукарски на откриването на 71-то издание на Пловдивския технически панаир. Снимка: МИ

За ВМЗ-Сопот кризата е отминала още през 2014 година. Това каза в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

Той подкрепи тезата си, посочвайки, че държавното предприятие е реализирало производство за 40 млн. лева само за месеците юли и август.

През юли икономическият министър заяви, че ВМЗ има поръчки за близо 300 млн. лв. В рамките на годината са осигурени поръчки за 83 млн. лв. и за още 216 млн. лв. през 2016 г.

По повод на обвинения, отправени от депутата Методи Андреев преди дни, че в завода в Сопот назрява напрежение заради недоволство от последните кадрови решения на Министерството на икономиката, Лукарски каза, че няма намерения да отговоря.  Преди дни в Пловдив народният представител заяви, че ще инициира ревизия в предприятието, тъй като според него то се източва.

"Откакто аз съм министър, арх. Андреев се опитва да кадрува във ВМЗ - къде със заплахи за оставки, къде с молби", каза Божидар Лукарски. Той отбеляза, че не е работа на депутатите и на политическата власт да се месят в случващото се в държавните заводи, в частност във ВМЗ.

Отговорността за военния завод носи принципалът Министерството на икономиката и коментари извън него са неприемливи, добави министърът.

В края на юли Министерството на икономиката възложи пълен одит на дейността във ВМЗ-Сопот, включително на използваните технологии, организацията на работа, сключените договори и технологичната експертиза. Беше съобщено, че ще се пратят и външни експерти, които да предоставят независима оценка за състоянието на ВМЗ-Сопот.

Божидар Лукарски беше на посещение в Пловдив и участва в церемонията по откриване на 71-то издание на Пловдивския технически панаир.

Подемът в строителството е сигнал, че икономическата криза през последните години в отрасъла започва да отминава, заяви още министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той подчерта, че за първи път тази година в рамките на бизнес форума ще има специална изложба на най-новите неща в строителния бранш.

Пред участниците той гарантира, че Министерството на икономиката ще продължи да поставя сериозен акцент върху подобряване на бизнес средата в България и ще подкрепя и насърчава всички инициативи, които са в интерес на активизирането на сътрудничеството в областта на иновациите, научните изследвания и инвестициите. 

В изложението през тази година участват над 800 фирми от 35 държави, очакват се изложбените площи да посетят над  50 000 посетители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още