IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Нямам информация Делян Пеевски да е напуснал страната

Не следя Делян Пеевски, но следя ефектите за българската икономика от фигури като неговата, коментира министърът на икономиката

10:11 | 23.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Лукарски: Нямам информация Делян Пеевски да е напуснал страната

Нямам информация депутатът от ДПС Делян Пеевски да е напуснал страната. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в ефира на Нова ТВ.

Коментарите му идват на фона на думите на премира Бойко Борисов от началото на седмицата, който заяви, че народният представител от ДПС е извън България.

„Не следя Делян Пеевски, но следя ефектите за българската икономика от фигури като неговата“, коментира Лукарски и добави, че Делян Пеевски може и да си отива, но „не виждам как това ще се отрази на българската икономика.“

„Данните за прехвърляне на бизнеси на Пеевски са от преди“, каза икономическият министър на фона на новините за бизнес дейността на Пеевски, за която се шуми и която е свързана с Булгартабак-Холдинг АД, София-БТ, Юрий Гагарин, Техномаркет, Канал 3 и други.

„Информацията за напускане на страната е странна. Премиерът не ми е дал информация той да напуска страната, а ние си говорим (с Бойко Борисов – бел. авт.) почти всеки ден“, каза Лукарски по отношение на това дали Пеевски напуска България или прехвърля свои капитали зад граница.

По думите на икономическия министър ведомството не демонстрира безгрижие по темата за истинския собственик на Булгартабак.

„Единственото нещо, което Министерството на икономиката може да направи чрез Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) по отношение на Булгартабак, е да следи изпълнението на приватизационния договор“, заяви Лукарски. „Освобождаването на служители от холдинга не е нарушение на договора. Ангажиментът за поддържането на средно списъчния състав според срока на договора е преминал.“

Правомощията на Министерството на икономиката не са достатъчни, за да се определи кой е собственика на собственика на Булгартабак, отсече Лукарски и допълни, че за целта има разследващи органи и Комисия за финансов надзор.

„И да знаехме кой е собственикът едва ли щяхме да направим нещо повече, тъй като решението за спиране на износа към Близкия изток е взето от мениджмънта“, заяви икономическият министър по повод спряното производство за региона и освободените служители.

Лукарски не можеше да отговори на въпроса кое е дружеството, което тютюневите синдикати имат предвид, че проявява интерес към франчайзинг на София-БТ.

„Хубаво е, ако има такъв интерес, да се обсъди със собствениците на Булгартабак. Става дума за две частни дружества и за пазарна икономика. Министерството на икономиката не може да се намеси“, каза още Лукарски.

В самия край на разговора той накратко заяви, че през 2015 г. България е на първо място в региона на Централна и Източна Европа по приход чуждестранни инвестиции спрямо брутния вътрешен продукт.

Божидар Лукарски коментира повече политически теми, измежду които промените в Изборния кодекс и предстоящите президентски избори.

По думите му има напрежение между депутатите в СДС и в Реформаторския блок относно промените в изборното законодателство.

Лукарски бе категоричен, че партията няма да напусне, ако останат промените, но „определено се чуват такива призиви“, включително за излизане в опозиция в рамките на РБ. Той се надява разумът да надделее и да се запази стабилността на управлението.

Лукарски каза, че темите ще бъдат дискутирани на Изпълнителния съвет на РБ във вторник преди гласуването на изборното законодателство в Народното събрание.

„РБ трябва да има своя кандидат-президентска двойка. СДС подкрепя принципа, че това трябва да стане на вътрешнопартийни избори, което заради различни аргументи не се подкрепя от колегите“, заяви Лукарски по темата за президентския вот.

„Радан Кънев и Найден Зеленогорски те печелят уважението ми, но конкретни имена не сме обсъждали. Обсъждаме профила“, каза той по отношение на слуховете за кандидатурата на двамата.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 24 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Пеевски.., та Пеевски... Тоя 200кг. толуб е сложен само за да обира приказките и недоволствата.Важно е, че системата, която вади и сваля от сцената подобни недоносчета си остава все на власт в България и се подиграва с хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
В съветската икономика няма как да има Пеевски и Златев бе , крейзи...слез от абажура !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още