IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Нивото на чуждите инвестиции наближава предкризисните нива

Повечето нарушения по отношение на горивата са регистрирани в малките бензиностанции

09:40 | 25.08.15 г. 1
Лукарски: Нивото на чуждите инвестиции наближава предкризисните нива

Преките чуждестранни инвестиции за полугодието са в размер на 799 млн. евро. Това е два пъти повече от същия период на миналата година и приближава нивата отпреди кризата през 2009 година. Това каза в ефира на Нова телевизия икономическият министър Божидар Лукарски.

Той посочи, че икономическият ръст през първите шест месеца на годината е 2,2%, което е над средното за ЕС (1,6%).

Лукарски направи коментар и относно проверките на горивата по бензиностанциите. Вчера от ведомството уточниха, че са проверени всички нивомери – около 22 хил. Днес министърът призна, че са открити нарушения по отношение на едва под 1% от всички проверени съоръжения. В същото време обаче нарушенията са сериозни и в Пловдив например в една от бензиностанциите отклоненията между отчетенето и зареденото гориво са били от 10%.

По-голямата част от нарушенията (60%) са били отчетени в „малките” бензиностанции, тоест тези, които са единични дистрибутори на горива.

Министерството на икономиката не може да се произнесе има ли картел на пазара на горива, коментира още министърът. Той припомни, че отговорност за това има Комисията за защита на конкуренцията, която е независим орган.

Регулаторът е сезиран и в момента прави изследване на цените, допълни още Лукарски. По думите му отговорността на икономическото министерство по отношение на горивата е да следи качеството им и как се отчитат разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
звездоброец
преди 8 години
популизъм на n-та степен..2009-та е кризисна година!2007-***, 2008-*** са предкризисни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още