IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски очаква 1 млрд. лв. частни инвестиции по ОП "Конкурентоспособност"

Първата схема по програмата трябва да бъде пусната още през март

16:07 | 18.03.15 г.
Лукарски очаква 1 млрд. лв. частни инвестиции по ОП "Конкурентоспособност"

1 млрд. лева допълнително мобилизирани частни инвестиции очакват от Министерството на икономиката при изпълнението на проектите, финансирани от новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Общият бюджет на програмата, одобрена преди дни от Европейската комисия, е 1,39 млрд. евро, от които 1,18 млрд. евро, или 85% от средствата, са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% е национално съфинансиране, уточни на специална пресконференция икономическият министър Божидар Лукарски.

Няма забавяне по дейностите по програмата, обясни още той. "Всички срокове по оперативната програма са съобразени на ниво Европейска комисия и зададени от вицепремиера Томислав Дончев", каза министърът.

Фокусът на програмата е върху малките и средните предприятия, но по две от осите ще могат да кандидатстват и големи предприятия - по приоритетна ос 1 (за развитие на иновациите) и по ос 3 ( за подобряване на енергийната и ресурсната ефективност).

От Министерството уточниха, че през тази година ще има пусната схема за подобряване на енергийната ефективност в малки и средни компании. Подобна схема за големи предприятия ще бъде изготвена и пусната през 2016 година, тъй като има известни специфики и разлики между предприятията.

По ос 3 средствата са 264 млн. евро и те ще се използват още и за финансиране на изграждането на клъстери и технологични паркове (например София Тех Парк).

Най-голям е бюджетът по втората приоритетна ос на програмата - почти 600 млн. евро, които ще бъдат използвани за технологична модернизация, подобряване на експортния потенциал на компаниите и друга подкрепа, но само за малките и средни предприятия.

По оперативната програма ще бъдат отпуснати и 38,2 млн. евро за развитие на проекта за газовата връзка със Сърбия. Средствата ще дойдат от приоритетна ос 4.

Към програмата още в края на 2014 година е създаден Комитет за наблюдение, който разработва критериите за одобрение на проектите и насоки при кандидатстване, уточни още Лукарски. Едно от обсъжданите правила например е максималното финансиране по програмата за малките предприятия от Югозападна България да е 45%. Останалите средства трябва да бъдат намерени от компанията. За останалите региони максимумът ще бъде 70% за малките и 60% за средните по големина компании.

За да бъдат преодолени различията в най-бедния регион в ЕС - Северозападна България, има идея финансирането на проекти по програмата да бъде на максималния обем - 70 на сто.

Очакванията са, че още през март ще бъде пусната и първата схема по програмата - за подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия, каза и.д. зам.-главен директор на ГД "Европейски фонд за конкурентоспособност" Ивелина Пенева. Бюджетът ще бъде 150 млн. лева.

През септември ще бъде пусната и схема за иновации в предприятията с бюджет от 40 млн. лева, а през декември се очаква и първата схема за енергийна ефективност на малките и средни предприятия.

От Министерството дадоха данни и за изпълнението на старата оперативна програма. Към март 2015 година са договорени 2,33 млрд. лева, от които по изпълнени проекти са изплатени 817 млн. лева, или 35%. В изпълнение са проекти на стойност 1,5 млрд. лева. Остатъкът е голям и затова се работи за оптимизиране на процедурата и се наблюдават рискови проекти, както и се отпуска техническа помощ на бенефициентите.

От Министерството отчетоха, че няма финансови корекции по програмата за стария период, включително и за проекта София Тех Парк. Лукарски уточни, че се надява, че такива корекции няма и да има. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още