IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски призна за проблем с неустойки за ВМЗ, ако до седмици не заработи

Има предложение да се увеличат заплатите на работниците от май, каза министърът на икономиката

13:40 | 29.04.15 г.
Лукарски призна за проблем с неустойки за ВМЗ, ако до седмици не заработи

Министърът на икономиката Божидар Лукарски призна, че е възможно да възникне проблем за ВМЗ Сопот, ако в близките две-три седмици не започне работа, заради евентуални неустойки по сключени договори при закъснение с изпълнението.

„Има договорка с възложителите за отсрочка до средата на май. Ако дотогава започнем работа, няма да има неустойки“, каза министърът, цитиран от БТА.

Той коментира, че призивът на премиера към министъра на отбраната е бил сапьорите да си свършат по-бързо работата, да разчистят площадката в Иганово и работниците в най-кратък срок да започнат работа.

Днес работниците във ВМЗ Сопот обявиха, че ще протестират заради забавеното разследване на взривовете в Иганово и невъзможността да работят. Служителите са притеснени, че могат да останат без заплати и че поръчките, по които те работят, се бавят.

„Спекулира се с това, че няма пари за заплати във ВМЗ Сопот, даже има предложение да се увеличат заплатите на работниците от месец май“, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

„Всякакви спекулации, че няма пари за заплати, че има за един аванс, че се подготвя приватизация на дружеството, държа да подчертая, са абсолютна спекулация и манипулация“, каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му има достатъчно подписани договори и достатъчно работа за предприятието.

В отговор на въпрос Лукарски каза, че в момента се предприемат промени в ръководството на предприятието. Има назначени нови заместник-изпълнителни директори, които са съобразени с подписаните нови договори и по-високото качество на работата и на контрола.  „Окончателни промени могат да се разглеждат, едва след като се види докладът на Съвета на директорите, на експертите и заключенията на прокуратурата“, каза Лукарски.

Миналата седмица Божидар Лукарски потвърди, че приватизацията на ВМЗ-Сопот не стои на дневен ред. Припомняме, че министърът беше категоричен още в първите дни на мандата си, че дружеството не трябва да бъде продавано, защото е част от стратегическия оръжеен сектор. Примерите защо предприятията в тази сфера не трябва да бъдат раздържавявани са много, коментира Лукарски преди няколко месеца.

За сметка на това обаче беше обявено началото на приватизацията на "НИТИ" – Казанлък, чиято основна дейност е производство на артилерийски боеприпаси, ловно и спортно оръжие и боеприпаси, барути и пиротехнически изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още