IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Ръстът от 2,9% за първото тримесечие е по-висок от прогнозите

Според министъра на икономиката факт е и увеличаването на доходите и намаляването на безработицата

14:52 | 11.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Въпреки консервативните прогнози по отношение на износа, той отбелязва известен ръст. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Седмицата” по Дарик радио.

Не само вътрешното потребление е причината за това да отчетем през първото тримесечие на тази година ръст от 2,9%, което мога смело да кажа, че е повече от прогнозируемото, заяви министърът.

„Прогнозите бяха, че само вътрешното потребление ще бъде двигателят на икономическия ръст”, посочи той и допълни, че освен ръстът на износа, увеличаването на доходите и намаляването на безработицата също са факт.

„Първото тримесечие на тази година действително имаме спад на инвестициите, но инвестиционният процес е един дълготраен процес. Оптимист съм, че в края на 2016 година, когато отчетем статистиката за цялата година ще имаме повишаване на ръста на инвестициите, спрямо 2015”, коментира министър Лукарски.

„В момента Българската агенция за инвестиции е в процес на сертифициране на 22 проекта", поясни той. "Продължава ръстът на производството, IT технологиите и машиностроенето. Общата стойност на тези потенциални проекти е 471, 5 млн. лева. Предвижда се откриването на над 7 хил. работни места”.

По думите на Божидар Лукарски, от началото на 2016 година са сертифицирани 5 големи проекта, основно в производство и IT технологии.

„Това, което можем да очакваме, във връзка с нашето скорошно посещение в Япония е разширяване на японските инвестиции”, подчерта министър Лукарски и уточни, че ще има две инвестиции в Димитровград, които ще бъдат открити през месец юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
звездоброец
преди 7 години
г-н Лукарски несъзнателно е пропуснал, че това е ръст спрямо 1-во тримесечие на 2015-та.. т.е. на годишна база..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Важното е да се сертифицира, лицензира - да се събират такси и подкупи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
aldy
преди 7 години
Гнус ме е да го гледам тоя плаз модий. Паяшка му работа. Дори не уточнява на каква основа се смятат тия 2.9%, което само по себе си е вид измама или поне невежество. Едно е на месечна, друго е на годишна основа. Ама на тия всичкото им етакова невежествено и тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Глупости говори Лукарски! Износът растял, явно не се е запознал с данните на НСИ от седмицата. А според тях за първите 4 месеца на годината износът като цяло спада 3%, а вносът с 8%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още