IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Все още не е ясна причината за затварянето на "София БТ"*

Не сме в планова икономика и не може икономическото министерство да влияе на частно дружество, заяви министърът

11:25 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лукарски: Все още не е ясна причината за затварянето на "София БТ"*

Все още не е ясна причината за затварянето на софийската цигарена фабрика на "Булгартабак холдинг", заяви пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като откри форум за екологични решения в Интер експо център.

Припомняме, че синдикатите обвиниха персонално министъра в бездействие и поискаха оставката му заради започналата процедура по уволнението на 400 работници. 

Министърът обясни, че вече се е срещнал със синдикатите и са изчистени разминаванията. Той се извини за свое изказване, че "София БТ" още работи, направено преди да е приключила проверката, докато в този момент вече фабриката вече е била със спряно производство.

„Обясних им и те го разбраха, че Министерството на икономиката няма никакви възможности да влияе върху едно частно дружество за това кои пазари да избира, кои доставчици и т.н.", каза икономическият министър. По повод  информациите за извършена контрабанда зад граница "ние сме си свършили работата по АПК и сме изпратили по компетентност на Агенция "Митници" за проверка на тези сигнали", каза той.

По повод желанието на синдикатите министерството да се намеси, той коментира: "Не живеем в планова икономика".

„Причината за спиране на производството не се е изяснила и е предмет на проверки, които ще продължат включително и утре пред Народното събрание в комисиите - ще се разглежда случаят "Булгартабак", каза министърът.

Той отчете, че е налице загубата на пазари и значителен брой хора остават без работа.

Запитан за това дали загубата на пазари е главната причина за спиране на производството на цигари в София, той каза: „Не мога да кажа, защото другите предприятия на "Булгартабак" продължават да работят към днешна дата, доколкото знам, и използват същите пазари".

Продължават проверките и ще се изясни дали две от линиите от София са заработили в Благоевград.

Лукарски беше категоричен, че няма причини профсъюзите да му искат оставката заради "София БТ". „Мисля, че и синдикатите го разбраха“, категоричен е той. 

Междувременно синдикатите съобщиха, че протестите на работещите в „София БТ” продължават утре пред Народното събрание, докато трае заседанието на Комисията по икономическа политика. Депутатите очакват информация за проверките във фабриката, извършени от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол на „Булгартабак холдинг”, за спазването на приватизационния договор.

*Новината е допълнена в 14.12 ч.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още