Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лъчезар Богданов: Държавата трудно ще оттегли мерките за подкрепа на бизнеса

Няма съществена промяна в политиката – не приемам, че връзката е от реформи, фискални и бюджетни политики към растеж, посочи главният икономист на ИПИ

гледано: 1434   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
 Въведените в момента мерки за подкрепа на бизнеса ще бъдат оттеглени много трудно. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Според него обаче правителството може да се възползва от буфера на неизпълнените програми през 2021 г.

Икономистът отбеляза, че финансовият министър Асен Василев преценява, че икономиката се възстановява и „оттам се опитва да направи рамката на една бюджетна политика в растяща икономика, а не кризисна“. „Точно защото няма съществена промяна в политиката, не приемам, че връзката е от реформи, фискални и бюджетни политики към растеж. Можеше да има много по-смели действия в посока да се ускори този растеж“, посочи Лъчезар Богданов.

Още по темата

Икономистът е на мнение, че България не е заплашена от бюджетните правила в ЕС за влизането в еврозоната поради обявения бюджетен дефицит. Така той се противопостави на изказаното само преди дни мнение на бившия вицепремиер Николай Василев, според когото дефицитът ще достигне 8% и „ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове“.

Той напомни, че стопанските индикатори показват, че България ще има най-доброто тримесечие (последното на 2021 година), тъй като много от показателите за индустриите са на много по-високо ниво отпреди пандемичната криза. Икономистът риторично попита защо сега да има такива помощи и субсидии, които имаха логика през април, май и юни 2020 г., когато бизнесът беше затворен. Той потвърди, че дори някъде икономиката, в някои точки прегрява, и това се вижда от затрудненията при свръх търсене и рязко покачване на търсенето и потреблението. 

В проектобюджета липсват конкретни идеи как печалбите на бизнеса могат да бъдат използвани за трансформация на икономиката към създаване на по-висока добавена стойност. Така Богданов коментира рамката на Бюджет 2022.

Той е на мнение, че много от реформите могат да стимулират растежа и в същото време да не са толкова мразени и непопулярни.

„Има възможност за активиране на повече приходи и разширяване на данъчната основа през по-ниски данъчни ставки, през стимулиране на инвестициите, изкарване на някои от доходите на светло. Някои от разходите могат да бъдат съкратени, а други финансирани със заделените в края на миналата година средства“, съветва Богданов.

С кои от предложените промени в алтернативния бюджет на ИПИ може да се постигне икономически растеж, нарастване на доходите и повече инвестиции? Кои от инфраструктурните проекти не могат да се изпълнят? Постижим ли е ръст от 4,8% на българската икономика?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Бизнес старт може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БАИ: Целим 20% ръст на заявленията за нови инвестиции и на сертифицираните проекти