Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лъчезар Борисов: Предложен бях за поста от "Обединените патриоти"

Предвиждаме 1 млрд. лева частни инвестиции, съобщи икономическият министър

Лъчезар Борисов: Предложен бях за поста от "Обединените патриоти"

Лъчезар Борисов. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов заяви пред bTV, че е бил предложен за поста от съпредседателите на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Той  подчерта същевременно, че от 18 години работи във ведомството и с натрупания стаж е бил "един естествен път" да се стигне до позицията. Борисов подчерта, че не познава депутата от ДПС Делян Пеевски и уточни, че когато е започнал работа в министерството, народният представител "може би е бил още студент".

"Оттеглил съм се от функциите си като председател на Надзорния съвет на ББР. Тези 75 милиона от банката първо не са отпуснати по време на извънредното положение, но моля въпросите за ББР да бъдат отправени към нея. Функциите на УС са различни от оперативното управление на банката. Не съм отговорен за за даването на тези 75 милиона лева кредит". Така коментира темата за банката новият министър на икономиката.

Припомняме, че преди да заеме министерския пост, той беше председател на Наздорния съвет на Българската банка за развитие. В началото на април стана ясно, че единствената държавна банка - Българската банка за развитие, която е под опеката на икономическото ведомство, е отпуснала кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. Това се случи в навечерието на увеличаването на капитала на ББР със 700 млн. лв., което имаше за цел да подпомогне малките и средни предприятия и определени групи физически лица за справяне с икономическите последици от коронакризата. По правилник толкова голям по размер кредит би трябвало да бъде одобрен от Надзорния съвет на банката, част от който беше и Лъчезар Борисов. Заради случая беше сменен и шефът на ББР - Стоян Мавродиев.

Борисов поясни, че 80% от портфейла на ББР са предназначаени за малки и средни фирми."Всяка една теза, че една банка работи с конкретни юридически или физически лица, е несъстоятелна. Банката работи с всички фирми", допълни Борисов. До дни структурата на портфейла на банката ще бъде обявена публично, обеща той.

Средствата за икономически мерки за справяне с кризата вследствие на коронавируса, които ще отдели правителството, всъщност са 1,800 млрд. лв., а не 700 млн. лв., както беше обявено, като 700 млн. лв. са само грантовете, които ще се предоставят на физически и юридически лица, а останалата част са финансови инструменти и гаранции към търговските банки за кредити. Това обясни още Борисов в интервюто си за bTV и пресметна, че така икономиката ще бъде инжектирана с 3 млрд. лева.

Още по темата

Той поясни, че днес в 15 ч. заедно с бизнеса и синдикатите ще се срещнат, за да „направят финните настройки“ на въпросните 1,800 млрд. лева.

Той се надява, че средствата ще стигнат бързо до хората. „Сто човека ще работят извънредно и този труд ще бъде платен. Подадените заявления са 27 хиляди за допълнителни средства“, отбеляза икономическият министър.

Според него при отпускането на грантовете не трябва да има субективизъм. Той се надява системата да се автоматизира при оценка на проектите и всичко да се случва по-бързо.

Лъчезар Борисов се надява, че България освен да „инжектира средства в икономиката си“ ще привлича и чужди инвеститори е посочи, че страната ни е в Топ 3 по финансова стабилност. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
.....,а после някой да не каже че няма натиск от стачкуващите по улиците на София.....

Още от Икономика и политика
Със 17% са скочили жалбите на потребителите до омбудсмана през 2019 г.