IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Арнд: Българската прокуратура реагира вяло на подозренията за корупция

Реномето на България пострада силно при управлението на Пламен Орешарски, смята бившият ръководител на фондация "Конрад Аденауер" у нас

14:41 | 12.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Арнд: Българската прокуратура реагира вяло на подозренията за корупция

Българските данъчни власти и прокуратурата реагират прекалено вяло на подозренията за корупция по високите етажи на властта. Такива са наблюденията на ръководителя на фондация „Конрад Аденауер“ Марко Арнд след края на петгодишния му мандат.

В интервю за Deutsche Welle той посочи, че осъдителните присъди са голяма рядкост и макар в страната да има нужните институции и законодателство, то не се прилага.

„Реномето на България силно пострада при предходното правителство на Пламен Орешарски. По мнение на наблюдателите то се намираше в ясно видима зависимост от олигархични кръгове“, казва още Арнд.

Той посочва още, че не знае каква е конкретната причина за спирането на редица обществени поръчки от страна на премиера Бойко Борисов, но ако това става заради подозрения за нередности, може само да приветства тези стъпки.

Като цяло отношението на ръководителя на „Конрад Аденауер“ към страната е положително – правителството е с ясна западна ориентация, България е фактор на стабилност в региона и е финансово и икономически стабилна.

„За съдебната реформа на правителството беше нужно конституционно мнозинство, за чието подсигуряване се наложи да бъдат приети исканията на ДПС, за съжаление“, обяснява Арнд.

Според него последният доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка е бил по-положителен за северната ни съседка. Причината за това е, че Букурещ отбелязва голям напредък в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, което у нас липсва.

„Това обаче би трябвало да бъде стимул за полагане на допълнителни усилия“, препоръчва той.

Правителството има още поне две години, за да постигне нужните реформи, казва още Марко  Арнд. Той отбелязва усилията на здравния министър Петър Москов за промяна в системата на здравеопазването, както и на военния министър Николай Ненчев за подобряване на интеграцията на българските въоръжени сили в НАТО и намаляването на зависимостта на България от руската поддръжка на военна техника. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
*** off , freak !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
DutyFree
преди 8 години
Да, а как саботираха ГЕРБ ДА СДАДАТ ВЛАСТТА, ПОМНИШ ЛИ???Помниш ли, КАКВО НАПРАВИ АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ НА ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА ТОПЕНЕРДЖИ, ВЪВЕЖДА НОВ ЧОВЕК ТОВА Е ИЛИЯ ПАВЛОВ, ОТ УТРЕ ТОЙ Е ШЕФА, НА ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА, РУСКА!!!!! И ТАМ В МУЛТИГРУП РАБОТИХА КАТО ГЛАВЕН ГОВОРИТЕЛ ВАШИЯТ ЧЕРВЕН ГЛУПА.К ВОЛЕН СИДЕРОВ И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, ЗАЩО ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ИМАШЕ НА 20 ГОДИНИ 200МЛН.ЛВ !!????КАЖИ НИ ЧЕРВЕН ПОЛУИДИО.Т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Реномето на България пострада силно при управлението на Пламен Орешарски...с появяването на феномена Пеевски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още