Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

М. Габриел: Изкуственият интелект и блокчейн технологиите ще оформят бъдещите икономики

Бъдещото развитие на интернет трябва да е основано на ценности и сътрудничество, посочва еврокомисарят за цифровата икономика и общество

М. Габриел: Изкуственият интелект и блокчейн технологиите ще оформят бъдещите икономики

Снимка: Ройтерс

Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри 12-ото издание на най-авторитетния форум в Европа, посветен на управлението на Интернет EuroDig. Пред повече от 750 международни участници тя представи постигнатото до момента в цифровите политики и предизвикателствата, които стоят пред бъдещото развитие на глобалната мрежа. 

Още по темата

„Все по-често развитието на интернет повдига основни политически и етични въпроси. Те са свързани както с ролята на човека в процеса на управление на технологиите, така и с доверието на хората в тях. За решаването на тези въпроси ще са необходими политически решения на национално и международно ниво, като повече от всякога е нужно сътрудничество“, заяви Мария Габриел.

Тя открои три основни стъпки, които трябва да се предприемат в отговор на тези предизвикателства. Това са засилване на сътрудничеството в областта на цифровите технологии, фокусиране върху технологичното управление и изграждане на Европа като лидер в тази област.

„Авангардните цифрови технологии, например изкуствения интелект или блокчейн,  не само ще променят начина, по който работи интернет. Те ще оформят в бъдеще нашите икономики и общества.  Зад всеки софтуер, дизайн или интерфейс, стоят ценностите на този, който ги е създавал. Всъщност става въпрос за избор в какво общество искаме да живеем. Дали в общество в услуга на хората или в такова, в което хората са манипулирани от технологиите. Това са въпроси от решаващо значение за нашето общо бъдеще“, подчерта още Мария Габриел.

Тя посочи, че ЕС не се крие от отговорност и няма да се поколебае, когато ценности като неприкосновеност на личния живот, сигурност или справедливост са изложени на риск.

„Регулирането на интернет е едва в началото си, като саморегулацията има своите ясни граници. Ние трябва да погледнем напред. Убедена съм, че Европа трябва да играе лидерска роля в следващите години в търсенето на нови подходи за управлението на интернет, основано на приобщаване, ефективност и целесъобразност. Само с подход, зачитащ човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на човека, можем да имаме успех“, заключи българският еврокомисар.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Девойко с лебедова шия и необичайно за българка име, ти си живо доказателство за човек, който не отбира от това, за което говори и то е толкова плакатно и агитиращо, както навремето говореха най-страстните комсомолски деятелКИ. На кой свят живееш? Не е нашият. Както ти казваше една лекарка, вземи си суперкомпютъра за 8 милиона лева и се изнеси на МАРС. Ние имаме тук жизнено важни проблеми.

Още от Икономика и политика
Полети по време на пандемия - предимно в страната и Европа